Aldatmak Bir Kişilik Bozukluğu mudur?
Evlilikleri ve ilişkileri krize sokan birçok sebep var bunların içinde en yaygın olanlardan biri ise aldatmadır. İlişki aldatma gibi bir krizin içine bir kere girmeye görsün.. Bunu silmek hiçte kolay değildir. Aldatılmak! O duyguyu yaşamayan anlayamaz...
Hangimiz çevremizde aldatma yüzünden biten bir evlilik, nikah masasına gidecekken aynı sebepten ayrılan bir çift ya da aldatma korkusu yüzünden evlilikten kaçan birini tanımıyoruz ki... En önemli ayrılık sebeplerinden biridir aldatma! Erkeklerin süre gelen durumunun yanı sıra aldatan kadın sayısındaki artış da dikkat çekici. İşte, hangi cins neden aldatıyor, aldatmak bir kişilik bozukluğumu ve tümüyle aldatma konusu...
Maalesef ki günümüzde aldatma örnekleri hızla büyüyor. Üstelik bahsedilen örnekler tek bir cinse ya da belli karakteristik özelliklere bağlı değil. Biz kadınlar her ne kadar aldatmayı erkeklere özgü görmek istesek de partnerini aldatan kadınların sayısı da hayli fazla, peki taraflardan biri neden aldatıyor? Aldatmak karakterle mi ilgili? Aldatan taraf yine aldatır mı?
Aldatmak neredeyse bütün kültürler için hoş olmayan bir durum ama bir şekilde ilişkilerimizin içine sızarak toparlanması zor sonuçlara neden oluyor. Her ne kadar genellemeler içerisinde erkekler cinsel, kadınlar duygusal nedenlerle aldatıyor denilse de aldatmanın bir çok nedeni olabiliyor.
Bir partner ile kalmanın evrimsel faydalarına rağmen, aldatan tarafın kişilik özelliklerinin yanı sıra aldatmanın bir çok nedeni bulunmaktadır. Aslında aldatmanın sonucu ilişkilerde farklılık göstersede aldatmanın sebebi; genetik, hormonal ve sosyal faktörlerin bir birleşimidir. Aldatmanın altında yatan birçok sebep olabilir, bazen aldatan taraf bile aldatma nedeni için, aldatılan taraf ise affetme nedeni için kendini kandırıyor olabilir.
Aslına bakılırsa aldatmak bir semptomdur. Cinsel ve duygusal yönden sürekli bir tatmin olamama durumu, tarafların daha fazla ilgi beklentisi ve ihtiyacı, taraflardan birinin biten bir ilişkiye devam etme çabası, uzun süredir devam eden kırgınlıklar, açığa çıkmamış olan öfke, yeniden özgüven kazanma isteği, beğenilme, onaylanma, sevgi ihtiyacı, iletişim kuramıyor olmak, bencillik, ekonomik, fiziksel veya psikolojik şiddet, sürekli olarak alttan alan taraf olmak, bağımlı eşlerin varlığı, sevmeden evlenmiş olmak, eşlerin çocuk doğduktan sonra fazlasıyla rol kaybı yaşamış olması örneğin anne ve baba olmaya daha fazla önem vererek eş olmayı ihmal etmek gibi.. Bu nedenlerin dışında ise güç savaşı içine girmek, kendini ilişkisel yönde kanıtlama isteği, yüksek beklentiler, hayal kırıklıkları, kişilik yapıları ve psikolojik sorunların tamamı aldatma nedenleri içinde yer almaktadır.
Peki ayrılığın en büyük nedenlerinden olan aldatma sorunu ile karşı karşılayan kalanlar ne yapmalı? Bir terapistten yardım almanın faydası olur mu? Bir çok kişinin aklından ‘terapist bu durumda ne yapabilir, evliliğimi ya da ilişkimi nasıl düzeltebilir, yaşananları değiştirmek için psikolog ne yapabilir ki?’ gibi sorular geçmektedir ve haklısınız ki yaşananları değiştirmek için hiçbir şey yapamayız. Fakat aldatılmak gibi travma yaratabilecek bir olay ile karşı karşıya kaldıysanız aldığınız psikolojik destek yaşanan olayın etkileri üzerinde ki hislerinizi değiştirebilir.
Hayatımızın hiç bir noktasında yaşananları üzülsek, pişman ve mutsuz olsak da değiştiremeyiz ancak hislerimizi değiştirebiliriz, algımızı, bakış açımızı ve beklentilerimizi değiştirebiliriz. Aldatılma gibi durumlar da aldatılan tarafın kendini suçlamasından, derin üzüntü, kızgınlık, özgüven eksikliği gibi sorunlar yaşamasındansa terapist yardımı ile bakış açısını değiştirmesi çok daha iyi bir fikir olabilir. Bunun yanı sıra aldatma sonrasında ilişkilerini yeniden yapılandırmak gibi bir konuda hem fikir olan çiftler için terapi ilişkileri daha da güçlü bir hale getirebilmektedir. Fakat eşine duygusal anlamda hisleri, ihtiyacı, isteği kalmamış çiftler için ortak terapi hedefi almanın faydası olmayacaktır, özellikle çocuklar da varsa çatışmanın ortasında kalmamaları adına en az zararla evlilik birliğini sonlandırmak daha iyi bir çözüm olacaktır.
YAZIYA YORUM KAT