Aşk nedir?
Aşkın kesin bir tanımını yapmak mümkün değildir. Herkesin kendine ait bir aşk tanımı vardır. Sosyal antropologlara göre cinsel bir tutku, şairlerin özlemli şarkılarıdır. Psikologlara göre “aşk hem normal hem de nörotik olmaktır, yaratıcı ve yıkıcıdır. Herkes için iyiliğin ve kötülüğün, güzelliğin ve çirkinliğin başlıca bir kaynağıdır. Aşık olana dek, o güne kadar hiç aşık olmadığınızı anladığınız bir durum olarak açıklanabilir.
Neden aşık oluruz? Aşkı başlatan şey nedir?
Aşkı başlatan “şey” nedir? Sadece karşıdaki kişinin çekiciliği dış görünüşü veya davranış biçimi mi bunda etkili? Yani aşık olmak için karşı tarafın yakışıklı veya güzel olması gerekli mi? Çiftlerin aşkın başlangıcında bunlardan çok ilk karşılaşmalarında elde ettikleri duyguların ve izlenimlerin oldukça önemlidir. Bu ilk karşılaşmada her iki taraf çocukluk çağında elde ettikleri ve artık bilinçaltında depolanmış bulunan kusursuz arkadaşın özellikleriyle karşılaştırır. Bu karşılaşma da uyum sağlandığı esnada aşkın ilk kıvılcımları başlar.
Aşkı herkes aynımı yaşar?
Aşıkların aşkı yaşama şekli farklıdır. Bazı aşıklar aşkı coşkulu neşeli hayatın vazgeçilmez bir rengi olarak yaşar. Öte yandan bazı aşıklar da tedavi gerektirecek kadar yoğun ve takıntılı yaşar. Kimi aşıklar oyuncudur, kimi aşıklar aşka bağımlıdır, kimi aşıklar kuralcıdır, kimi aşıklar çekingendir. Sonuç olarak hayatı nasıl yaşıyorsak aşkı yaşama şeklimizde o şekilde oluyor.
Aşık olmak ruhsal bir hastalık mıdır?
Bir anlamda evet! Ama bu aşk yaşamayın anlamına gelmiyorJ.Birçok psikoloğa göre aşk takıntılı olma halidir. Olayın temel ekseninde bu var. Kontrol edilmesi zor bir durum. Bazı psikiyatristlere aşkı obsesif kompulsif bozukluk (OKB) gerçeği değerlendirme yetisinde bozulmaların olduğu kısmi psikotik süreç olarak açıklamaktadır. Böyle düşünmelerinin sebebi aşk ve bu hastalıklarda olan beyindeki kimyasal değişimlerin aynı olmasıdır.
Neden aşk biter?
Aşk sırasında kişilerin beyninde huzur ve iyi duygular yaşatan hormonlar salgılanır. Bu rahatlan hormon salgısı olan kişiler birbirine daha fazla tutku ile bağlanmasını sağlar. Aşk eskiden günümüze partner şeçimi için etkili bir yöntem olarak kabul edilir. Elektriklenmenin doğal yollarla çıkışının ilişkileri sonsuza dek mutlu mesut kılacağına inanmak pek doğru değildir. Mutlu bir beraberlik için aşk tek başına yeterli olmaz. Çünkü aşk ta bir enerjidir eğer güçlü bir sevgi bağına dönüşmezse biter. Bu yüzden sadece aşk ile yola çıkıp doğru bir partner bulmanız sanırım yanlış bir karar olacaktır. İlişkilerde partnerinizin öncelikle sevgi dilini öğrenmeniz gereklidir. Böylelikle aşkınızı geçici olmaktan kurtarıp daha uzun ve kalıcı bir beraberliğe çevirebilirsiniz.
YAZIYA YORUM KAT