1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Berova: 2024 için 7 milyar 650 milyon TL açık öngörülüyor
Berova: 2024 için 7 milyar 650 milyon TL açık öngörülüyor

Berova: 2024 için 7 milyar 650 milyon TL açık öngörülüyor

Maliye Bakanı Özdemir Berova, maaş ödemeleri için borçlanmaya gidildiği yönündeki iddialara yanıt verdi.

A+A-

Evrensel Kıbrıs'tan Rana Sarro’nun haberine göre; Maliye Bakanı Özdemir Berova, maaş ödemeleri için borçlanmaya gidildiği yönündeki iddialara yanıt verdi.

Maliye Bakanlığı’nın gelir-gider dengesini oluşturamadığı ve plansız yönetim anlayışı neticesinde borçlanmalara gidildiği yönündeki iddialar üzerine Bakan Özdemir Berova açıklamalarda bulundu.

Bakan  Berova, Haziran ayına kadar tüm sektör ödemelerinin yapıldığı, gelir-gider dengesi ile nakit dengesinin sağlanmaya çalışıldığını belirterek, Haziran ayında yapılan bu  borçlanma ile ilgili açıklamada bulundu.

2024 bütçesi için 7 milyar 650 milyon TL açık öngörüldüğünü belirten Bakan Berova, “gelir artırıcı önlemlerimizi alıyoruz, inşallah bunun çok altında bir borçlanma ile yılı kapatacağız” dedi.

Bakan Berova, borçlanmaların önüne geçilebilmesi için yapılan çalışmaları da açıkladı.

“HAZİRAN AYINA KADAR GELİR-GİDER DENGESİ SAĞLANDI”

Bakan Berova, “Bakanlığımız 2024 bütçesi çerçevesinde gelirlerin zamanında toplanması konusunda azami gayreti göstermektedir. 2024 yılı içinde ödenecek mükelefiyetlerimiz mütahitlik, taşımacılık,burslar, tarım, istimlak, sağlık ödemeleri gibi ödemeleri bugüne kadar zamanında ödemeyi başardık. Gelir gider dengesi ve nakit dengesini korumaya çalışıyoruz. Haziran ayına kadar hiçbir borçlanma gerçekleştirilmemiştir. Haziran ayında borçlanma yapıldığı doğrudur. Unutulmamalıdır ki bu bütçe döneminde yıllardır kronikleşen sorunlar Sayın Başbakanımızın talimatları ile çözülmeye başlanmıştır. Ancak zaman zaman öngörülemeyen harcamalar yapmak ve yeni ödenek oluşturmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

“ZAMAN ZAMAN ÖNGÖRÜLEMEYEN HARCAMALAR YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ”

Bakan Berova, öngörülemeyen harcamalar konusuna da şöyle açıklık getirdi:

“Örneğin DAÜ'nün ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak adına 400 milyon TL si nakit olmak üzere vergi affı ile birlikte 1 milyar TL ye yakın taahhüt altına girdik. DAÜ'ye Ağustos başında toplam 305 milyon TL’ ye ulaşacak nakit akışı sağladık. Temmuz ayı maaş ve diğer ödemeler için borçlanma ihtiyacı yoktur. Ekonomik olarak pandemi döneminden beri zor dönemler yaşadık, yaşıyoruz. Yüksek enflasyona rağmen özellikle alt ve orta gelir grubu halkımızın enflasyondan en az şekilde etkilenmesini sağlamak için bu yıl dört ayda bir hayat pahalılığı uygulaması yapıyoruz. Tabii bu uygulama kamu maliyesine ek yük getirmekle birlikte Türkiye Cumhuriyetinin enflasyona karşı uyguladığı etkin politikanın enflasyon üzerindeki düşürücü etkisini yıl sonuna kadar biz de hissedeceğiz.”

ALINAN TEDBİRLER…

Bakanlığın bütçe dengesinin sağlanması konusundaki tedbirlerinin de sorulduğu Bakan Berova, “gelir-gider adaleti sağlamak adına hem otomasyon sistemimizi güçlendirerek görünürlük ve kontrolu artıyoruz hem de gelir artırıcı yasaları bir bir geçirerek gelirimizi artırıyoruz artırmaya devam edeceğiz. Tüm Gümrük sahalarımızda otomasyona geçtik. Gümrük Vergi Dairesi arasında otomasyon üzerinden görünürlük sağladık. Kadrolarımızı doldurabilmek adına hem Gümrük hem de Vergi Dairesi için Kamu Hizmeti Komisyonu üzerinden 50  istihdam yaptık. Kadrolarımızı güçlendiriyoruz. Otomasyon Sistemimizi güçlendiriyor, gelir artırıcı önlemlerimizi alıyoruz. 2024 bütçesi için 7 milyar 650 milyon TL açık öngörülmüştür inşallah bunun çok altında bir borçlanma ile yılı kapatacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.