Bunlar nalıncı keseri misali
Kuzey Kıbrıs'ta Seçim Yasası ve seçim sistemiyle oynanması olayı ilk değildir. 1990 seçimlerinden önceki UBP hükümeti de seçim yasasını değiştirmiş ve "avanta milletvekilliği" ihdas etmişti. 1990'da bu yasayla seçime gidilmiş ve sonrasında büyük meclis boykotu yaşanmış ve meclis tek kanatlı duruma düşmüştü. O tek kanatlı meclis döneminin ortalarında UBP bölünmüş ve DP ortaya çıkmıştı.
Şimdilerde Seçim Yasasını değiştiren UBP, CTP ve DP'dir.
Dünkü Komiteden oy birliğiyle geçmiştir. Komite'de mecliste grubu olan partilerin temsilcileri bulunur. Grubu olan 3 parti yukarıda adını verdiğim partilerdir.
Seçim Yasası'nda değişiklik yapma ihtiyacı neden duyulmuştu?
Bu sorunun cevabını ben biliyorum. Sanırım yurttaşlarımız da hatırlayacaklardır.
İlçelere göre milletvekili seçilmesi durumunu yanlış buluıyordu halkımız. Bunun yerine ülke genelinin tek seçim bölgesi sayılmasını ve seçilecek milletvekillerinin "KKTC Milletvekili" olmasını istiyordu.
Meclisteki partiler halktan gelen bu talebi dikkete alarak Seçim Yasasaı'nı buna uygun hale getirimek için çalışma başlattılar.
Çalıştılar, çalıştılar ama halkın istediğini yapmak yerine kendi çıkarlarını koruyacak garabet bir değişiklik yasası hazırladılar ve oylayıp yasalaştırdılar.
Yüksek Seçim Kurulu bu yasayı inceledi ve "Uygulanamaz" bularak hükümeti ve meclisi yasayı yeniden gözden geçirmeye davet etti.
Meclis bunu dikkate aldı ve yasayı "uygulanabilir" hale getiremek için bazı düzeltmeler yapması için komiteye havale etti.
İşte dün komitede oy birliğiyle kabul edilen bu yeni düzenlemedir.
Yapılan düzenlemede halkın ortak beklentisi olan KKTC milletvekilliği yoktur.
Onun yerine yine eskiden olduğu gibi ilçe milletvekilliği vardır. Yine ilçelere göre karma oy vardır. Yine ilçelere göre tercihleme vardır.
Anlayacağınız yapılan yeni düzenlemeyle eskisine göre, daha karman çorman bir seçim sistemi vardır.
Geçmişte yapılan "avanta milletvekilliği" içeren seçim yasası değişikliği, oy kaybetmesi muhtemel olan UBP'nin az oyla da olsa çok milletvekili çıkarmasını ve böylece iktidarda kalmasını amaçlıyordu.
Oldu da, az oyla bütün meclisi ele geçirdi. Ancak faydasını göremedi. Zararlı çıktı. Çünkü iflah olmaz şekilde bölünmesine yol açtı. Hala daha bölünmüş durumda devam ediyorlar.
Şimdilerde yapılan değişiklik bugün için büyük görünen partileri ve onların milletvekillerini korumaya yöneliktir. Yani CTP ve UBP'yi haksız yere koruyacak ve hak etmediği kadar milletvekili çıkarmasına yarayacaktır. Bunun yanı sıra mevcut milletvekillerinin bir kez daha seçilmesine hizmet edecektir.
Bu sütunlardan iddia ediyorum; bu düzenleme ilk uygulamada UBP ve CTP'ye yarar sağlarmış gibi sonuç verecek, ama sonrasında bunun cezasını ağır ödeyecekler.
Demokrasi nalıncı keseri gibi kendine yontarak olmaz.
YAZIYA YORUM KAT