1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. 'Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın, Brezilya'dan listeyle geldi' iddiası
'Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın, Brezilya'dan listeyle geldi' iddiası

'Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın, Brezilya'dan listeyle geldi' iddiası

'Çiftlik Bank' adlı sistemin kurucusu olarak bilinen Mehmet Aydın'ın, Brezilya'dan yanında şirket belgeleri ile alacaklılar listesini getirdiği belirtildi.

A+A-

'Tosuncuk' lakabıyla tanınan ve Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilen Mehmet Aydın'ın resmi sorgusunun henüz başlamadığı ve Aydın'ın, Sao Paulo'dan yanında şirket belgelerini ve alacaklılar listesini de getirdiğini belirtildi.

Uçakta kendisini getiren polisler tarafından İstanbul polisine teslim edile Mehmet Aydın’a İstanbul Havalimanı’ndaki adli tabiplikte sağlık kontrolü yapıldı.

Hürriyet'ten Aydemir Kadıoğlu ve Musa Kesler'in haberine göre, Çiftlik Bank kurucusu Aydın, daha sonra sorgusunun yapılacağı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Geceyi şubenin bodrum kattaki nezarethanesinde geçiren Aydın’ın resmi sorgusu başlamadı.

Mülakat havalimanında

Polisler, Mehmet Aydın’la İstanbul Havalimanı’ndaki Gaziosmanpaşa Adliyesi’nin ek binasında kısa bir mülakat yaptı.

Mülakatta polislerin, "Neden teslim oldun?” sorusuna Aydın, “Çok zorlandım. Ailemle büyük sorunlar yaşadım, ayrılma noktasına geldim. Ailemle sorun yaşadığım için teslim oldum“ dedi. Yurtdışında çevresinde de zorluklar çıkarıldığını belirten Aydın, “Borçlarımı ödeyeceğim. Borcum kadar alacaklarım da var. Borcumun büyük kısmını ödedim. Mağduriyetleri gidereceğim” şeklinde konuştu.

Aydın, Brezilya’dan yanında şirket belgelerini ve alacaklılar listesini de getirdiğini belirtti. Polisin bu belgelerle soruşturma sırasında ele geçen belgeler arasında inceleme yaparak sorulara son şeklini vereceği belirtildi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 4 gün gözaltı süresi verdiği Mehmet Aydın’ı 3 avukat savunacak. 3 avukat dün sabah saatlerinde Aydın’la görüşmek için Emniyet’e geldi. Avukatlar Aydın’la yaklaşık 10 dakika görüştü. Aydın’ın 3 avukatından biri olan Fatih Kuş, görüşme sonrası, yurtdışına kaçırılan paralarla Bitcoin alındığı iddialarına, "Henüz yazılı ifadesi alınmadı, ailesinin baskısı ile teslim olduğu iddiaları yalan” dedi.

Aydın’ın resmi sorgusunun başlamadığı, polislerin Aydın’ın yanında getirdiği şirket belgeleri ve alacaklılar listesini inceledikten sonra soruların hazırlanarak resmi sorguya geçileceği belirtildi.

Mehmet Aydın hakkında İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden bir dava var.

Çiftlik Bank sistemindeki diğer sanıklar da bu davada yargılanıyor. Toplam 48 sanığın olduğu davada tutuklu olan yok. Mehmet Aydın burada ‘bir numaralı’ sanık. Hakkında 75 bin yıla kadar hapis isteniyor. Savcılık şikâyetçi olanların mağdur olduklarına dair gösterdikleri delilleri önce bilirkişiye gönderiyor. Eğer bilirkişi incelemesinin ardından mağdurlar savcılığa bildiriliyor ve savcılık soruşturma başlatıyor.

128 yeni mağdur

Bu kapsamdaki ‘2. Dalga’ mağdurların yer aldığı bir iddianame daha hazırlanmış ve mahkemedeki dava ile birleştirilmişti. ‘3. dalga’ olarak son soruşturmada toplam 128 yeni mağdur Mehmet Aydın’dan şikâyetçi oldu. Aydın’a işte bu 128 kişinin şikâyetine dair başlatılan soruşturma kapsamında gözaltı kararı verildi. Aksi halde Tosun hakkındaki davada mahkeme tarafından doğrudan tutuklanacaktı. Ancak şimdi 4 gün boyunca emniyette kalacak ve teknik detayları iyi bilen mali şube polisleri tarafından ayrıntılı olarak sorgulanacak. Bu polisler arasında finans ve iktisat konularında eğitim almış, ‘Ponzi’ ve dijital dolandırıcılık üzerine özel kurslara katılmış olanlar da var.

Brezilya’dan Türk Hava Yolları’nın tarifeli uçağıyla İstanbul’a getirilen Mehmet Aydın için “Bileti de bedavaya getirdi” yorumları yapıldı. 

Bilet paraları yargılama sonucu çıkacak kararda ‘yargılama gideri’ olarak Aydın’dan tahsil edilecek. Aydın'ın getirilmesi sürecinde yapılmış başka masraflar da varsa onlar da bu giderlere dahil edilecek. Mehmet Aydın’ın Sao Paulo’dan İstanbul’a geldiği biletin fiyatı yaklaşık 750 dolar.

Eşi 2.5 ay hapiste kalmıştı

Mehmet Aydın, yapılan ilk mülakatta ailesiyle sorun yaşadığı için teslim olduğunu söylerken, eşi Sıla Aydın’ın soruşturma aşamasında Bursa Karacabey 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifadesi alınmıştı.

Sıla Aydın yargılamanın yapıldığı Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen ifadesinde, “Şirketin kuruluşunda ve ilerlemesinde hiçbir katkım olmamıştır. Bu şirketi yazılım şirketi olarak biliyordum. İnsanların para yatırdığı ve bir şekilde kazanç sağladığını biliyordum. Ancak kesinlikle şirketin yönetiminde değildim. Pay sahibi de değilim. Bu şirketin nasıl işlediğini de bilmiyorum. Ben kesinlikle yurtdışına para veya takı gibi maddi değeri olabilecek bir şey götürmedim" demişti.

Sıla Aydın, "Mayıs 2017 ve Ağustos 2017’de Arjantin ve Uruguay’da 15 gün olmak üzere iki kez bulundum. Eşim Mehmet Aydın ise Türkiye’ye dönmedi. Ayrıca bizim ev almak üzere biriktirdiğimiz para benim adıma bankadaydı. 2017 Ekim diye, hatırlamadığım tarihte eşim benim hesabıma bu birikmiş parayı gönderince tedbir kondu. Şu anda parayı da kullanamamaktayım” şeklinde ifade vermişti.

‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’ ve ‘malvarlığı değerlerini yurt dışına çıkarmak’ suçlarından 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Sıla Aydın, soruşturma aşamasında yaklaşık 2.5 ay cezaevinde kalmış, ardından tahliye olmuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.