Geçen sene bugün...
Bu satırların yazıldığı şu günün bir yıl öncesinde içimizde yeniden yükselişe geçen bir heyecan dalgası yaşıyorduk. Toplumcu Kurtuluş Partisi'ni yeniden kurmuş ve kaydını yapmıştık.
18 Mart 1976'da kurulan Toplumcu Kurtuluş Partisi, 3 Haziran 2007'de toplanan 20. Olağanüstü Kurultayı'nda oy çokluğuyla alınan fesih kararına dayanarak resmen kapatılmıştı.
Aradan tam olarak 9 yıl 5 ay 24 gün geçtikten sonra ikinci kez resmen kaydı yapılmış ve TKP aktif olarak siyasal yaşama yeniden dönmüştü.
28 Kasım 2016'ya gelmeden haftalar öncesinde TKP'nin aktif siyasete dönüşünün ayak sesleri duyulmaya başlamıştı. Oy çokluğu ve oldubittiyle kapatılan TKP'nin mal varlığının bırakıldığı ve yerine ikame edilmeye çalışılan siyasi yapı, kendi içinde adeta depremler yaşıyordu. Bunun nedeni de yine TKP'ydi.
Sözkonusu siyasi yapı o günlerde, TKP'den boşalan alanı doldurmakta yetersiz ve başarısız olması yanı sıra, TKP'nin maddi mirasını satıp savurarak hovardaca kullanırken, manevi mirasını redder bir tutum içindeydi.
"TKP'nin ardılı" diye yerine iklame edilmeye çalışılan siyasi yapı, kendi iç bünyesinden yükselmekte olan "yeniden TKP'ye dönüşelim" şeklindeki talepleri bastırmak için disiplin mekanizmalarına başvurmuş ve kesin ihraç taleplerini gündeme getirmişti.
O günlerde aradan geçen yaklaşık 10 yıla rağmen inatla israrla TKP'li kalamaya adevam eden yoldaşlarımızla birçok kez biraraya geldik. Toplum olarak içinden geçilmekte olan süreci ve buna bağlı olarak siyasi örgütlülüğümüzü, başka bir ifadeyle örgütsüzlüğümüzü değerlendirdik.
Takvim yaprakları 26 Kasım 2016 Cumartesiyi gösterirken bir yoldaşımızın olan Hasan Özgit'e ait mekânın salonunda toplandık.
O toplantıya ülkenin en doğusundan olduğu gibi, en batısından ve kuzeyinden ve de güneyinden yoldaşlarımız geldi.
120 kişinin katıldığı toplantıda TKP'nin yeniden kurulması konusu tartışıldı ve oylandı. Karar oy birliğiyle alındı ve ayakta alkışlandı. Tüzüğü ve programı aytrı ayrı oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.
Kurucular kurulu işlevini gören katılımcılar 10 kişilik Kurucu Yönetim Kurulu Seçerek başkanlığına Prof. Dr. Mehmet Çakıcı'yı getirdi. Kuruluş Bildirgesine 95 kurucu üye imza koydu.
TKP o toplantıda ikinci kez kurulmuş oldu. Kurucu üye olan bazı yoldaşlarımız bu gelişmeyi sosyal medya üzerinden duyurdu. Katılımcıları, kuruluş bildirgesinin okunuşunu ve yapılan oylamayı da içeren videolar sosyal medyada hızla yayıldı.
26 Kasım 2016 Cumartesi akşamı Kuzey Kıbrıs'ta ve hatta yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler TKP'nin yeniden kurulduğunu videosunu izleyerek öğrenmiş oldu.
28 Kasım Pazartesi günü mesai başlar başlamaz kuruluş bildirgemiz ve ekindeki tüzük ve programımızla İçişleri Bakanlığı'na başvurup partimizin kaydını yaptırdık.
13 Ocak 2017'de toplanan Kurucular Genel Kurulu tüzük değişikliği yaparak partinin adını Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP Yeni Güçler olarak değiştirdi. Bu değişiklik Siyasal partiler Yasası'nda yer alan "Partiler Türkiye'de kayıtlı olan partilerin adıyla kurulamaz) kuralına uymak amacıyla yapıldı.
TKP Yeni Güçler aradan geçen bir yılda ülkenin her ilçesinde örgütlerini kurup 1. Olağan Kurultayı'nı yaptı.
Erken seçim süreci başladığında ilk ön seçim yaparak adaylarını belirleyen parti oldu. TKP Yeni Güçler merkezi de içine alan ve solun her rengini kapsayan güçlü bir kitle partisi olma yolunda büyük mesafe kaydetti.
Bununla da yetinmedi, Birleşik Kıbrıs Partisi'yle Değişim ve Kurtuluş İttifakı oluşturarak daha güçlü bir mücadele cephesi oluşturdu.
Değişim ve Kurtuluş İttifakı Kıbrıs Türk halkını çözüme ve barışa ulaştırıncaya kadar üsrecek bir ittifaktır. Sadece seçimlerle sınırlı değildir. TKP Yeni Güçler listelerinden seçime girilecek ve seçim sonucu oluşacak Meclis Grubu ittifak adına siyasal çalışmalarda bulunacak.
Bu vesileyle tüm TKP'lilerle Değişim ve Kurtuluş İttifakı gönüllülerini selamlıyorum.
YAZIYA YORUM KAT