Hata Yapmaktan Korkmayın !
Herkesin hata yapabileceğini, herkesin hata yapma özgürlüğünün olduğunu kabul etmek daha zevkli kılıyor yaşamı. Hiç düşündünüz mü dünyada en çok ve en büyük hataları kimler yapmıştır ? Kahramanlar, liderler, bilimadamları, sanatçılar...Gerçekte insanın başarısı arttıkça hataları da büyür. Hatalar bize neyin olmayacağını gösterirken aynı zamanda neyin olacağını da gösterir. İstemeden hata yapıp birisinin kalbini kırdığınızda karşınızdaki insanın nasıl kırıldığını öğrenirsiniz. Sınavdan istemediğiniz sonucu aldığınızda o derse daha fazla çalışmanız gerektiğini öğrenirsiniz...Önemli olan hatalardan doğru dersi çıkarmak ve bir daha aynı hatayı tekrarlamamaktır. İkinci kez aynı hatayı tekrarlamak hata yapmak değil başka bir şey olur.
Etrafınıza bakın ve herkesin hatalar yapabildiğini görün. Bu insanların hayatı öğrenme şeklidir. Kimse hata yaparken hata yaptığının farkında değildir. Sadece yaptığı davranışın sonucunu tam olarak kestirememiştir. Hala size rahatsızlık veren bir hatanız varsa şöyle düşünün; zihninizde, hatayı oluşturan davranışınızı yapmadan önceki zaman dilimine gidin. Sizi bu davranışa iten neydi? Bu sonucu alacağnızı bilseydiniz yapar mıydınız? Davranışın size getirdiği sonuçtan olumlu bir bilgi alsanız bu bilgi ne olurdu? Bu şekilde bir yorumlama yaptığınızda hatanıza yüklediğiniz anlam değişecek ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Kime göre, neye göre hata ?
1 – Yemeği ateşte unuttum. Dibi tuttu. Hata mı?
2 – Tanımadığım bir akrabamdan 5000 lira miras kalmış! Tümünü bağışlamayı düşünüyorum. Hata mı olur?
3 – Çocuğum yurt dışına gitsin ve hayatını orada sürdürsün istiyorum. Hata mı olur?
4 – Geçenlerde, bir tanıdığım, ailesinin istemediği / onaylamadığı biriyle evlendi. Hata mı yaptı?
5 – Titanik’in kaptanı, buzdağları ile ilgili uyarıları ciddiye almadı. Hata mıydı?
Bu soruların tümüne herkesin sizin gibi yanıt veriyor olacağını düşünür müsünüz? Hiç sanmıyorum.
Daha basit bir soru, tanıma yaklaşırken işleri kolaylaştırabilir:
4 x 25 =125 diyorum. Hata mı yaptım?
Hadi gelin şimdi hatanın sözlük anlamına bakalım..
Hata ; Bilmeden, istemeden yapılan yanlışlık, yanılgı…
Sorun şu ki : Yanlış, yanılgı, dikkatsizlik, umursamazlık, unutkanlık, bilgisizlik, kasıt gibi pek çok sözcüğün yerine üzerinde pek durmadan “hata” deyip geçiyoruz. Bazen bunu nezaket gereği yapıyoruz. Oysa, sıradan bir erişkin “4 x 25 = 105” demişse, bu hata değil, “yanlış”tır. Hafif bir sallantıda koca bina yıkılmışsa, binayı yapanlar “hatalı” değil, bilgisiz, sorumsuz, paragöz olabilirler. Yaptıkları da her bakımdan “yanlış”tır.
Daha önce yaptığınız hatalarınız için kendinizi affedin. Başkalarını da yaptıkları hataları için affedin. Zaten herkes hatasının sonucuyla hatasının bedelini ödüyor, ikinci bir cezaya gerek kalmıyor. Hata dünyayı öğrenme şeklimizidir. Düşünsenize hiç hata yapmasaydık konuşmayı ve yürümeyi de öğrenemezdik. İhtiyacınız olan tek şey hataya karşı olan bakış açınızı değiştirmek.
YAZIYA YORUM KAT