İş yeri psikologu önem arz ediyor
Belirli bir kapasiteye ulaşan her iş yerinde iş yeri hekimi zorunlu personeldir. Bedensel sağlık önem arz ederken ruhsal sağlık önem arz etmiyor mu?
Depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar kişinin iş hayatını da olumsuz etkilemektedir. Unutulmamalıdır ki bedensel sağlık kadar ruh sağlığı da önemlidir.
Endüstri ve örgüt psikolojisi psikolojinin alt disiplinidir. Endüstri ve örgüt psikolojisi alanında uzmanlaşmış psikologlar psikoloji bilimindeki uygulamaları çalışma hayatında uygulayarak kişinin çalışma yerindeki davranışlarını inceler ve olumsuz davranışları iyileştirme çalışmaları yapar.
İş yeri psikoloğu sadece bireysel görüşmeler yapmaz. Bunun yanı sıra şirket içinde stres yönetimi, öfke kontrolü, motivasyon gibi eğitimler verir.
Öfke kontrolü ve stres yönetimi olmayan kişilerin iş yerlerine ve kariyerlerine ciddi anlamda maddi ve manevi kayıplar vermektedir.
Unutulmamalıdır ki uzun süreli stres yaşayan kişinin,
- Depresyon,
- Uyku problemleri,
- Migren,
- Aşırı yemek yeme veya iştahsızlık gibi yeme problemleri,
- Sindirim problemleri.
Endüstri psikoloğu çalışanların iyi iletişim kurmasına yardımcı olmaya çalışırken eş zamanlı olarak çalışanlara uygun iş ortamının yaratılması için araştırmalarını sürdürerek çalışmalarına devam ederler. Endüstri psikoloğunu sadece iş yeri psikoloğu olarak düşünmemeliyiz.
Endüstri psikoloğunu görebileceğimiz diğer alanlar;
- Kurumsal eğitimler,
- Şirket yönetimine danışmanlık,
- Kurumsal gelişim ve değişim yönetimi,
- İşe alım ve yetenek yönetimi,
- Performans yönetimi,
- Performans değerlendirme,
- Pazarlama ve satış.
YAZIYA YORUM KAT