Mükemmel Çocuk Yetiştirmeme Dileğiyle...
Evet yanlış okumadınız.. Mükemmel çocuk yetiştirmeme dileğiyle diye bir başlık verdim yazıma peki neden? Şu an internete yazacak olsanız mükemmel çocuk yetiştirebilmek için bir sürü altın kural çıkar.. Peki sizce mükemmel çocuk yetiştirmek mümkün mü ? Peki ya sizin anne-babanız mükemmel mi ? yazım boyunca bu soruları düşünmenizi istiyorum.. Mükemmelin kelime anlamını eksiksiz, kusursuz, tam, yetkin olma olarak tanımlayabiliriz.
Mükemmeliyetçiliğin üç çeşiti olduğunu söylemek mümkün bunlar;
- Kişinin Kendisine Yönelik Mükemmeliyetçiliği: Gerçek dışı sınırlar ve ulaşması imkânsız durumlara olan eğilimdir. Kişiler kendilerine yüksek ve imkânsız hedefler koyar. Bu yolda asla hata kabul etmez ve en ufak durumda kendini eleştirmeye başlar.
- Başkasına Yönelik Mükemmeliyetçilik: Kişinin kendi belirlediği yüksek sınırlara diğer kişilerin de uymasını bekleme durumudur. Bu tür kişiler diğer insanlara iş veremezler ve yapılanları beğenmezler. Her şeyde bir hata bulurlar. Dolayısıyla diğer insanlara düzgün ilişki kuramazlar.
- Sosyal Beklentiler: Diğer kişilerin kendisinden yüksek beklentileri olduğuna inanan kişilerdir. Çevreden onay görmek ve sürekli takdir edilmek önemlidir. İsteklerine ulaşamadıklarında sürekli depresyon ve yargılanma korkusu duyarlar. Sosyal kaygı korkuları yüksek seviyededir.
Mükemmelliği kafasına takmış kişiler, her zaman en yüksekleri hedeflerler ve kendilerine hata yapma şansını asla vermezler. Mükemmel olmaya çalışmak İlk etapta olumlu bir özellikmiş gibi dursa da aslında kişiye ve çevresine hayatı yaşanması zor bir hale getiren bir durumdur. Çünkü her şeyi kusursuz bir şekilde yapmak ve yaşamak neredeyse imkansızdır. Böyle bir takıntısı olan kişiler, genellikle yaptıklarıyla kendilerine zarar verirler ama bu zararın farkına varamazlar.
Tamamen kendi istekleri olarak mükemmeliyetçiliğin karşısında diğer kişiler tarafından onaylanacağını ve sevgilerinin artacağını düşünürler ama böyle bir şey gerçekleşmez. Aslında tam tersine bu durum kabul görmeden mahrum kalmalarına neden olur.
Mükemmeliyetçi kişiler, okulda ve iş yerinde başarıdan uzak kalırlar. Kendilerinin de karşısındakilerden fazla beklenti içinde olmasına neden olur. Bu nedenle de çevredeki kişilerle ilişki kurmakta güçlük çekerler. Her şeyin en iyisini yapma çabası ile mükemmeliyetçilik genellikle karıştırılır. Hâlbuki ikisinin arasında dağlar kadar fark vardır. En iyisi için çaba harcayan kişiler bu yolda yürürken yaptığı işlerden zevk alırlar. Mükemmeliyetçi kişiler ise sürekli tedirgin ve panik halindedir. Bu da hata yapmalarına neden olur. Günlük hayatlarında sürekli kaygı içindedirler.
Mükemmeliyetçilikte Görülen Olumsuz Davranışlar
- Sürekli bir denetleme içinde olma yaptıklarının onayını isteme eğilimindedirler.
- Yaptıkları işi sürekli olarak tekrarlarlar ve en ufak hataları bile düzeltirler.
- Aşırı derece planlama takıntıları vardır. Her şey belli bir sırada ve düzendedir.
- Hata yapmaktan korktukları için işleri sürekli erteleme ve kaçınma halindedirler.
- Tahammülsüz olduklarından diğer kişileri de değiştirmeye çalışmaktadırlar.
Mükemmelliyetçiliğin Sebepleri
- Ailesinde onay göremeyen, takdir edilemeyen kişiler, dikkat çekebilmek ve bu duyguları alabilmek için mükemmeliyetçi olmaya eğilim gösterirler.
- Aile içi şiddete maruz ya da seyirci kalmış kişiler, geçmişinde fiziksel tacize uğramış kişiler, kişiliklerini tamamlayamamış, birey olamamış kişiler mükemmeliyetçiliğe yatkındır.
- Rol – model alınan kişilerin mükemmeliyetçi olması çocuklarda da böyle sorunların görülmesine yol açmaktadır. Çocuklar mükemmel anne-babaları olduğunu düşünerek onları yüceltir ve onlar gibi olmak isterler.
Mükemmelliyetçi insanların maalesef yaratıcılıklarını kaybettiklerini söyleyebilmek mümkün. Aynı zamanda kolay vazgeçme eğilimindedirler. Ya hep ya hiç mantığında oldukları için eğer bir işi tam yapamayacak gibi hissettikleri an o işi anında bırakabilirler. Ebeveynler kendi yapamadıklarını çocuğunun yapmasını isterler.. Ben okumadım çocuğum okusun, ben avukat olamadım çocuğum olsun gibi örnekler verebilmek mümkün.. Bırakın çocuğunuz kendi istekleri ve hedefleri doğrultusunda büyüsün.. Yazıma Voltaire’in sözüyle son vermek istiyorum ‘’Mükemmel iyinin düşmanıdır’’..
YAZIYA YORUM KAT