Neden uyuyamıyorum ?
Sabah işe gideceği halde uyuyamayanlar var mı ? Erkan yatmaya alışık değilim, uyumak bana göre değil diyor musunuz ?
Bu yazı sizler için olsun..
Uykuya dalma ve sürdürmede güçlük toplumda her üç kişiden birinde görülüyor. İnsomnia olarak bilinen uykusuzluk/az uyuma kısaca uykuya dalamama veya gece boyunca uykuyu sürdürmede zorlanma, normalden daha erken uyanma ve gün boyunca yorgun olma ile tanımlanan uyuyamama hastalığı olarak tanımlanabilir. Her yaşta görüşmesiyle birlikte en sık kadınlarda ve yaşlılarda rastlanır. Uykusuzluğun bir çok sebebi olmakla beraber uyku ve kaygı arasında karşılıklı bir ilişki mevcuttur. Yani; kaygı uykusuzluk yaratabilir veya uyku sorunları kaygıya neden olabilir. Uykusuzluğun diğer sebepleri ;
Uykusuzluğa olan eğilim: Her bireyin strese verdiği tepki farklıdır. Bazılarımız mide ağrısı ile cevap verirken, bazılarımız uykusuzluk yaşarız. Bu, kişinin uykusuzluk geliştirmeye yatkın olmasından kaynaklanır.
Kalıcı stres: Ailesel problemler, ciddi hastalıklar, iş hayatındaki olumsuzluklar uyku problemleri yaratabilir.
Yaşam tarzı: Kafein, nikotin gibi uyarıcılar bireyi uyanık tutar. Sigara içen bireyler içmeyenlere göre daha uzun sürede uykuya dalarlar. Kullanılan ilaçlar da uykusuzluk yapabilir. Alerji, astım ve bazı soğuk algınlığı ilaçları bu ilaçlara örnektir.
Egzersiz: Çok ya da hiç egzersiz yapmayan kişilerin geceleri uykuya dalma güçlüğü yaşadığı görülmüştür. Düzenli yapılan egzersizler, daha rahat bir uyku sağlar.
Psikiyatrik Problemler: Örneğin depresyon tanısı almış bireylerde veya bipoların mani döneminde uykuya dalmada güçlük görülebilir. Peki ne yapabilirim ? Nasıl daha kolay uyuyabilirim?
Sadece uykulu hissettiğinizde uyumaya çalışın
Eğer uykulu hissetmiyorsanız ve 20 dakika içinde uykuya dalamazsanız, yatak odanızdan dışarı çıkın ve başka bir yerde sessiz aktiviteye başlayın. Yatak odanıza sadece uykulu hissettiğinizde geri dönün.
Gün içinde şekerleme yapmaktan kaçının. Eğer karşı koyamıyorsanız, şekerleme süresini günde bir kez veya bri saatten aza kısıtlayın. Öğleden sonra şekerleme yapmayın.
Her gece yatağa gitmeden önce rahatlamanızı sağlayacak meşguliyetlere başlayın. Örneğin ılık banyo, hafif atıştırma veya birkaç dakika okuma gibi.
Yatak odanızı daha sessiz, karanlık ve hafif soğuk duruma getirin.
Endişelenmenize yol açan nedenlerle gün içinde ilgilenin.
Ne kadar uyursanız uyuyun, her sabah aynı saatte kalkmaya özen gösterin.
Uyku bozuklukları pek çok ruhsal hastalığa eşlik edebildiği gibi bir hastalığın habercisi de olabilir. Uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız lütfen hafife almayın.
Kaliteli bir uyku gereklidir.
YAZIYA YORUM KAT