“Sahte emlakçılar arttı”
Emlak Dünyası Gayrimenkul Danışmanı Galip Albayrak, ülkenin emlakta geldiği durum ve son günlerde yükselişe geçen yasa dışı emlakçılıkla ilgili açıklamalarda bulundu.
Emlak Dünyası Gayrimenkul Danışmanı Galip Albayrak, sahte emlakçıların arttığını ifade ederek, “Ne kadar uzak durabilirseniz o kadar iyi olur. ‘Ayaklı emlakçı’ diye tabir ettiğimiz sahte emlakçılar arttı” dedi
Albayrak, Dövizin yükselmesinden dolayı kiralarda ise herhangi bir düşüşün yakın zamanda olmayacağını belirterek, “Genelde piyasanın talebine yani dövize göre zam yapılır. Ama ülkemizde buna nadir rastlanır. Öğrenci kısmına genelde pek zam olmaz, zam yıllık yapılır” diye konuştu
Yeni Bakış
Emlak Dünyası Gayrimenkul Danışmanı Galip Albayrak, yükselen döviz karşısında ev kiralarının yükseldiğini, ancak her zaman evin değerini mal sahibinin belirlediğini ifade etti. Albayrak, “Kira konusunda KKTC’de neredeyse Lefkoşa nüfusu kadar öğrenci kitlesi var ama yer az. Bu arz talep kapsamına girer. Talep çok fazla ama arz yok. Bu sefer fazla parayı veren alır. Burdaki öğrenciler için üzgünüm çünkü seçenekleri yok. Ya yurtta ya da evde kalacaklar. Haliyle mal sahibi bunu koz olarak kullanıyor” diye konuştu. Galip Albayrak, sektörün durumuyla ilgili Yeni Bakış’ın sorularını yanıtladı.
Y.B: Öncelikle Galip Albayrak kimdir?
G.A: “26 yaşında TC doğumluyum. Uluslararası finans okudum. İşletme üzerine Master yapıyorum. Akademisyenlik hedefim var ama önceliğim emlakçılık. Ayrıca bilgisayar eğitmeniyim. Durumu olmayanlara ücretsiz olarak özel bilgisayar eğitmenliği yapıyorum.”
Y.B: Bu işe nasıl başladınız?
G.A: “Emlak Dünyasının ortaklarından birisi arkadaşım. Yanına güvenilir, dürüst bir eleman aradığını söyledi. Biliyorsunuz bu devirde istediği niteliklerde bir eleman bulmak zor. Ben de davetini geri çevirmeyerek kabul ettim. Şu ana kadar hiçbir şekilde güvenlerini suistimal etmedim. Zaten emlak işinin herhangi bir okulu yok. Yalnızca işi işte zaman geçirerek öğrenebilirsiniz.”
Y.B: Ülkemizde gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
G.A: “Bunu satın alma ve kiralama olarak ikiye ayırabiliriz. İkisinde de öncelik güvenilir bir yer bulmaktır. Önceden araştırma yapmanız gerekir. Özellikle öğrencilerde rastlanan çok büyük bir sorun haline gelmiştir. Geçen senelerde arşivlere baktığınız zaman emlakçı tarafından birden fazla öğrenci dolandırılmış ve aynı ev 3-5 öğrenciye kiralanmıştı. Bazılarının durumu yetmeyebilir, bazılarına cazip gelebilir ama bazen bu konularda fiyat aldatıcı olabilir. Çünkü piyasanın belli bir seviyesi vardır ve onun üzerinden gider herşey. Misal; bir evin değeri 300 pound iken 200 pound’a bulursanız öncelikle bunun değerini sorgulamanız gerekmektedir. Nedir, ne değildir diye bir araştırmanız gerekir. Belki bulabilirsiniz ama güvenilirliğinde sorun yaşayabilirsiniz.
Satın alma konusuna değinecek olursam yatırımcınızı iyi seçmeniz gerekiyor. Güvenilir ve özellikle dürüst birisi olmalı. Gayrimenkul hayatınızı şekillendirecek bir yatırımdır. Emlak Dünyası olarak 20 yıldir tanınan, güvenilen bir şirketiz. Bizim dışımızda bir kaç tane daha tanınan şirket var. Gayrımenkul sahibi olmak isteyenlerin ‘ayaklı emlakçı’ olarak tabir ettiğimiz yasa dışı emlakçılardan kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Ufak miktarlardaki anlık kazançlar ilerde çok büyük sorunlara dönüşebilir.”
Y.B: Gayrimenkul yatırımı ne kadar karlı?
G.A: “Türkiye’de bir apartmanın kendi kendini kabul etmesi için yaklaşık 15-20 yıl gibi bir süre gerekir. Ülkemizde Türkiye’den daha fazla yatırımcının olmasının sebebi 10-15 yıl gibi bir süre mesafesinin olmasıdır. Yani burda bir ev 10 yılda kendi kendini kabul ederken Türkiye’de 15 yıla kadar çıkar. O yüzden Türkiye’de büyük yatırımlar için ülkemiz bulunmaz bir nimet.
Güney Kıbrıs’ta 1+1 ya da 2+1 daire 300-400 bin Euro’dan başlar. Ama Girne piyasasında aşırı bir yükselme olmasına rağmen 70-80 bin pounda hatta 100 bin pounda kadar bulunabilir. Bu hem Türk hem de Avrupalı yatırımcı için kaçırılmaz bir fırsattır. Çünkü bu fiyata denizin dibinde herhangi bir yatırım yapmak imkansız.”
Y.B: Gayrimenkul getirisi nedir?
G.A: “İşimiz bu. Doğru kişiden alıp doğru kişiye satıyoruz. Bize getirisi aslında şu şekilde tanımlanabilir:
İnsanın mutluluğu, mutluluktan kastımız sattığımız insanlarla yüz göz olacak kadar ve evine gidip sohbet edecek kadar bir memnuniyet. Çok şükür alnımız ak, sırtımız dik.”
Y.B: KKTC’deki dairelerin amortisman süresi ne kadardır?
G.A: “Kıbrısta 10-12 yıl iken Türkiye’de 15-20 yıl arasında değişir.”
Y.B: Gayrimenkul danışmanlarıyla çalışmak her zaman fayda sağlar mı?
G.A: “%100 fayda sağlar. Bu durumda insanların şüphesi olmasın. Az önce de dediği gibi anlık kazançlar zarara dönüşebilir. Doğru yatırım için piyasaya hakim, piyasadaki geleceği görebilen doğru danışmanlara başvurmak gerekir.”
Y.B: Ev kiraları hakkında ne düşünüyorsunuz?
G.A: “Öğrenci olarak ele aldığımızda yüksek gelebilir hatta absürd fiyatlar istenilebilir. Ama bazı insanlar burda bizi suçlu bulur. Biz insanlara tavsiyelerde bulunuruz ama her zaman evin değerini mal sahibi belirler. Kira konusunda KKTC’de neredeyse Lefkoşa nüfusu kadar öğrenci kitlesi var ama yer az. Bu arz talep kapsamına girer. Talep çok fazla ama arz yok. Bu sefer fazla parayı veren alır. Burdaki öğrenciler için üzgünüm çünkü seçenekleri yok. Ya yurtta ya da evde kalacaklar. Haliyle mal sahibi bunu koz olarak kullanıyor.”
Y.B: Dövizlerdeki artış kiraları ne kadar etkiliyor?
G.A: “Yaz dönemi kira dönemi olduğu için herşey döviz üzerinden gider. Mal sahibi 300 pound olarak belirliyor. Dövizin yükselmesi 300 pound’tan 250 pound’a düşmez. Çünkü bu mal sahibinin kendi biçtiği fiyattır. Kiralarda herhangi bir düşüş olacak gibi görünmüyor.”
Y.B: Kira zammı neye göre yapılmalı?
G.A: “Genelde piyasanın talebine yani dövize göre yapılır. Ama ülkemizde nadir rastlanır. Öğrenci kısmına genelde pek zam olmaz, zam yıllık yapılır.”
Y.B: Türkiye’den ve diğer kardeş ülkelerden gelen öğrenciler kiraların pahalılığından yakınıyor. Siz buna ilişkin ne tür çözüm yolları önerirsiniz?
G.A: “%100 haklılar fiyatların yüksek olması konusunda. Ama kiraların yüksek olmasının sebebi dövizdeki artış. Yani döviz miktarı yükseldikçe kira miktarı da yükselir. Türkiye’de seçim yaklaştığı için döviz sürekli artıyor. O yüzden herhangi bir çözüm şimdilik görünmüyor. Çünkü mal sahiplerinin yükümlü olduğu bir borç var. Bunu tamamen bir getiriye göre düzenlerler. Bundaki esas etken Türkiye’deki siyasi olaylardır, dövizin artmasına etkendir.”
Y.B :Sahte emlakçılar hakkında ne düşünüyorsunuz?
G.A: “Ne kadar uzak durabilirseniz o kadar iyi olur. İlk başta da dediğim gibi daha fazla “ayaklı emlakçı” diye tabir ettiğimiz sahte emlakçılar arttı. Öğrenciye düşük fiyat sunulunca öğrencinin başka seçeneği olmadığı için kanıyor. Zaten piyasada artık herkes emlakçı olmuş durumda.”
Y.B: Bir emlakçıya komisyon verir miydiniz? Neden?
G.A: “Nasıl bir psikolog seans ücreti alıyorsa veya bir sınava girip ön ücret veriyorsanız komisyon da öyle... Bazen öğrencilere kolaylık sağlarız. Bir kira bedeli komisyondur. Biz yardımcı olmak için ücreti de düşürüyoruz. Yani elimizden gelen her kolaylığı sağlıyoruz. Biz bu kadar kolaylık sağlamımıza rağmen kiracı öğrenciler evdeki eşyalara zarar verip elektrik su ücretini yatırmadılar. Tüm zarar mal sahibine kaldı. Bi’de bizim tarafımızdan bakmaları gerekir. Kimsenin parasında gözümüz yok. Emeğimizin karşılığını alırız yalnızca. İşimiz dışardan ne kadar kolay gözükse de bayağı yorucudur.”
HABERE YORUM KAT