“15 Nisan seçim tarihi olarak gözüküyor”

Özgürgün, Rumların Kıbrıs Türklerini eşit olarak görmediği gibi, Ermeni ve Maronitler gibi azınlık olarak gördüğünü resmi belgelerlerine de yansıttığına işaret ederek, böyle bir zihniyetle eşit ortak olmanın mümkün olmadığının belli olduğunu belirtti.

Rum tarafındaki seçime bakarak Kıbrıs Türklerinin kaderini tayin etmeyeceğini vurgulayan Başbakan Özgürgün, “Şubat’tan sonra ne olacak diye, Kıbrıs Türk halkının Rumların keyfini bekleme lüksü yok” dedi. Özgürgün, Kıbrıs konusunda Anavatan Türkiye ile oturup bir karar almak gerektiğini, bunun radikal kararlar da olabileceğini belirtti.

Başbakan Özgürgün, başkanlık sisteminin küçük bir ülkede çok faydalı ve gerekli olduğunu 1998’den beri Meclis’te söylediğini, ülke dinamikleri bunu ister ve başkanlık sistemine geçilmesi konusunda uzlaşma sağlanırsa çalışmalara öncülük edeceğini ifade etti.

“HÜKÜMET CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTI”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, BRT’de “Haber Merkezi” programına katıldı.

Programdaki açıklamalarında, hükümete yönelik eleştirileri normal karşıladığını, eleştirilerin her zaman olacağını kaydeden Başbakan Özgürgün, ülkede genel anlamda sıkıntı yaşanmadığını, eleştirilerin küçük olaylardan yapıldığını, bunları da dikkate aldıklarını söyledi.

Hükümetin bir buçuk yıl içerisinde önemli yol aldığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın özellikle Sosyal Sigortalar ve İhtiyat Sandığı konularında, Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında reform niteliğinde adımlar attığını kaydeden Özgürgün, tarım alanında çiftçinin hayvancının konuştuklarına, memurun, emeklinin, gençlerin, öğrencilerin, sporcuların gündemine bakıldığında, son bir buçuk yılda önemli işler başarıldığını anlattı.

Ülkenin temel altyapı sorunlarıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıldığını, hükümetin üzerine düşeni yaptığını, yapmaya da devam edeceğini dile getiren Başbakan Özgürgün, hükümetin, sayısal ve yapısal olarak ülke tarihinde kurulmuş en zor hükümet olduğunu, koalisyonu kurarken bu zorlukları bildiklerini, son yıllarda 8 ayda hükümet değiştiğini, 8 aylık hükümetlerden istikrar ve hizmet beklenemeyeceğini anlatarak, bu koalisyonun son dönem hükümetlerinin iki katı ömrü olduğunu söyledi.

Başbakan Özgürgün, Meclis çalışmalarında, milletvekillerinin katılımından ve performansından memnun olduğunu, hiçbir sıkıntı yaşanmadığını belirtti.

MECLİS’İN GÜNDEMİ YOĞUN

Meclis’in gündeminde 20 kadar çok ciddi yasa önerileri olduğuna işaret eden Başbakan Özgürgün, kısa sürede Meclis’in yoğun çalışması gerektiğini, Kasım ayındaki bütçe görüşmelerinin ardından seçim çalışmalarına girileceğini söyledi.

Demokrat Parti’nin (DP), Genel Seçimlerin 15 Nisan 2018’de yapılması önerisine destek verdiklerini aktaran Başbakan Özgürgün, “15 Nisan seçim tarihi olarak gözüküyor” dedi.

Başkanlık sisteminin küçük bir ülkede çok faydalı ve gerekli olduğunu 1998’den beri Meclis’te söylediğini anımsatan Başbakan Özgürgün, Anavatan Türkiye’nin de başkanlık sistemine geçtiğini, küçük ülkelerde başkanlık sistemin çok daha gerekli olduğunu vurguladı.

“Keşke başından başkanlık sistemi ile başlansaydı” diyen Başbakan Özgürgün, “Bugün bu değişikliği Meclis, halk ne kadar düşünür, ne kadar yapar o başka bir tartışma konusu. Olursa çok iyi olur” şeklinde konuştu.

Ülkede başkanlık sistemine geçilmesi konusunda bir konsensus oluşursa ve birçok noktada uzlaşma sağlanırsa, sistem değişikliğinin mümkün olacağını kaydeden Başbakan Özgürgün, “Bana göre doğrusu da budur, ama bunu benim başlatmam doğru olmaz, ülke dinamiklerinin bunu istemesi lazım. O noktaya gelirsek, çalışmalara öncülük ederiz” dedi.

“VATANDAŞLIK TARTIŞMALARI RUM POLİTİKALARINA HİZMET EDİYOR”

Başbakan Özgürgün, vatandaşlık politikalarını tartışmanın, net bir şekilde Rum politikalarına hizmet olduğunu ifade ederek, 1960 Cumhuriyeti kurulurken bütün olayın nüfus üzerinden döndüğünü, Rumların şimdi de, Kıbrıs Türklerini, sayıca az olan Ermeni ve Moronitler’le aynı seviyede, etnik azınlık olarak gördüğünü resmi belgeye de yansıttığını söyledi.

Güney Kıbrıs’ta okula kayıt yaptırırken dağıtılan bir belgede, “hangi etnik azınlığa dahil olunduğuna” dair, “etnik azınlıklar” belgesi dağıtıldığını, bunun eğitim kalitesiyle alakalı olmadığını, sayısal çoğunluğu yansıttığını, Rumların, Kıbrıslı Türkleri de etnik azınlık olarak gördüğünü söyleyen Başbakan Özgürgün, bu toprakları vatan bilen, yıllardır bu topraklarda yaşayan ve KKTC’ye yatırım yapanları vatandaş yapacaklarını söylediklerini, konuya böyle baktıklarını kaydetti. Başbakan Özgürgün, hükümetin, yasal çerçevede, vatandaşlık konusunda yoluna devam edeceğini belirtti.

Başbakan Özgürgün, “Böyle bir zihniyetle, iki bölgeli, iki toplumlu, iki kesimli federasyon kurup eşit ortak olmamızın mümkün olmadığı belli” diye konuştu.

Rum tarafının vatandaşlık satarak büyük paralar kazandığını, “nedir bu yapılanlar” diye bir tepki gösterilmediğini ifade eden Başbakan Özgürgün, “Biz böyle bir şey yapsak, tepkiyi düşünemiyorum” dedi.

Başbakan Özgürgün, Türkiye ile imzalanan Ekonomik Protokol’la ilgili çalışmaların iyi gittiğini ve gelişmelerin memnuniyet verici olduğunu aktardı.

“KIBRIS TÜRK HALKININ RUMLARIN KEYFİNİ BEKLEME LÜKSÜ YOK”

Şubat 2018’de yapılacak Rum başkanlık seçimlerinin ardından Kıbrıs konusunda bir gelişme bekleyip beklemediğine dair bir soruya karşılık, “Rum tarafındaki seçim ne olur” diye hareket etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Başbakan Özgürgün, “Rum tarafındaki seçime bakarak Kıbrıs Türkleri kaderini tayin etmez, etmemesi lazım” dedi.

Başbakan Özgürgün, Şubat’tan sonra oturup, “havanda su dövmenin” bir anlamı olmadığını ifade ederek, “Şubat’tan sonra ne olacak diye, Kıbrıs Türk halkının Rumların keyfini bekleme lüksü yok” şeklinde konuştu.

“ÇÖZÜM DİLENCİSİ OLMAMALIYIZ”

Kıbrıs Türk halkının her zaman çözüm isteyen taraf olduğunu, eski Cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu dönemlerinde de yapılan iyi niyetli girişimlerin Rumların olumsuz tavrı nedeniyle sonuçsuz kaldığını anlatan Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Rumların keyfini bekleyerek, çözüm dilencisi durumuna düşmemesi gerektiğini vurguladı.

“YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ”

Kıbrıs Türkünün ekonomisini güçlendirmek, refahını artırmak için çalıştıklarını, güçlü demokrasisi ile KKTC’nin yoluna devam edeceğini belirten Başbakan Özgürgün, Kıbrıs konusunda da Anavatan Türkiye ile oturup bir karar almak gerektiğini, bunun radikal kararlar da olabileceğini dile getirdi.

Başbakan Özgürgün, herkesin, dünyanın yaptığı ikiyüzlülükleri görmesi gerektiğini söyledi.

Gündem Haberleri

Atlen Ekren son yolculuğuna uğurlandı
"Süresiz grev dahil tüm yasal hakların kullanılmasında sendika kararlılıdır"
Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti
Son ankette CTP liderliğini korudu
Serdaroğlu: 11,12’lik hayat pahalılığına kesinlikle “evet” demeyeceğiz!