AKPA raporu milletvekillerinin bilgisine getirildi

Meclis Genel Kurulu’nda, 5-6 Eylül’de Paris’te, 8-9 Eylül’de de Strazburg’ta yapılan AKPA toplantılarına katılan, CTP Milletvekili Mehmet Çağlar, AKPA raporunu Meclis’e sunarak, milletvekillerini bilgilendirdi.

Çağlar, Paris’te yapılan AKPA Hukuk ve İnsan Hakları Komitesi ile Siyasi İşler ve Demokrasi Komitesi toplantılarına katılarak, Strazburg’da AKPA Başkanı, AKPA Genel Sekreteri ve Avrupa Konseyi Başkanı ile görüşmelerde bulunulduğunu kaydetti.

Çağlar, yapılan görüşmelerde KKTC’in ekonomik durumuna değinildiğini ve Kıbrıs konusunda yaşanan son gelişmeler hakkında bilgiler verildiğini anlattı.

TÖRE

Ardından rapor üzerine söz alan UBP Milletvekili Zorlu Töre, bu tür toplantılarda ülkenin temsil edilmesi gerektiğini ancak, bu tür toplantılarda bilgilendirmeleri Crans Montana öncesi ve sonrası diye ayırmak gerektiğini söyledi.

Görüşmeler sona erdikten sonra iki bölgeli, iki toplumlu federal Kıbrıs’tan söz etmemek gerektiğini vurgulayan Töre, bu görüşmelerin öldüğünü, ölüyü diriltmemek gerektiğini kaydetti.

AKANSOY

CTP Milletvekili Asım Akansoy da toplantılara katılmanın önemine işaret ederek, toplantılara katılan ve ülkeyi temsil eden Çağlar ve Erdal Özcenk’e teşekkür etti.

Akansoy, temel olanın Kıbrıslı Türklerin hakları olduğunu ifade ederek, 11 Şubat 2014 metninin önemine işaret etti.

“Uluslararası alanda Kıbrıslı Türklerin sesini dile getirmek önemlidir” diyen Akansoy, “Hassas bir süreçten geçiyoruz Crans Montana sürecini biliyoruz, ancak Guterres raporu yayınlandı, aslına bakarsanız her iki taraf da güçlü bir irade ortaya koydu, dolayısıyla bundan sonraki süreçte yeni bir virajla dünyadan kopmak uluslararası hukukun dışına çıkmak gibi bir tavrımız olamaz” dedi.

Bir anda federasyon bitti demenin doğru olmadığını ifade eden Akansoy,  temel olanın Kıbrıslı Türklerin hakları olduğunu söyledi.

Akansoy, federasyon bağlamında ortaya konan çalışmaların destekçisi olduklarını da vurgulayarak, Guterres raporunda da yer alan 11 Şubat belgesine atıfta bulundu.

ÇELER

TDP Milletvekili Zeki Çeler de, toplantılara katılan milletvekillerine teşekkür ederek, başarılarının devamını diledi.

Çeler, lobiciliğin önemine değinerek, lobicilik hareketlerinin iyi sürdürülemediği ve ülkenin iyi anlatılamadığı için geri planda kalındığını aktardı.

Kıbrıslı Türklere uygulanan tecritlerin kaldırılması bakımından da lobiciliğin gerekli olduğuna işaret eden Çeler,  okunan raporların iyi dinlenmesi gerektiğini ve bu konularda eleştiri yaparken daha dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Rapor hakkındaki konuşmalar ardından, güncel konuşmalara geçildi.

ŞAHALİ

CTP Milletvekili Erkut Şahali, su  konusunda yaptığı güncel konuşmada, ülke için suyun gerekliliğine ve Türkiye’den gelen suyun önemine işaret ederek, bu konuda yapılması gereken işlere değindi.

Su konusundaki anlaşmalar, dağıtılması konusundaki istişare ve fiyatlandırma çalışmalarına değinerek, eleştirilerde bulunan Şahali, tarımsal sulama suyu konusunda ciddi soru işaretleri bulunduğunu kaydetti.

Kimsenin bilgisine getirilmeden yüz bir milyon ihale bedeliyle sulama tüneli yapımına başlandığını savunan Şahali, Türkiye’den gelen suyun 38,5 metreküp suyun kullanım ve içe suyu dışında değerlendirileceğini, ancak bu suyun hangi tarımsal alanlarda ve hangi maksatla kullanılacağının bilinmediğine  işaret etti.

Eğer ortada tarım amaçlı kullanılacak su konusunda bir proje varsa, bunun bir an önce kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade eden Şahali, bu konudaki duyuruların bir an önce gecikmeden yapılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile olan ilişkilere önem verdiklerini, ancak suyun fiyatı, tarımsal amaçlı projelerdeki yapım işleri gibi konuların öncelikle kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Şahali, ülkeyi ilgilendiren konularda bilgilendirmenin kendi bakanlarımız tarafından yapılması gerektiğine  dikkat çekti.

Şahali, su konusunda pek çok bilinmez olduğunu ileri sürdü.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, anlaşmaların önünü açmak ve toplumu bilgilendirmek amacıyla bir konuşma yaptığını söylese de Şahali’nin konuyu iktidar meselesi gibi gösterdiğini kaydetti.

İktidar konusunda herkesin aynaya bakması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, hükümetin bakanları hakkında yapılan eleştirilerin halkın bakış açısını farklı bir noktaya taşıdığını söyledi. Çavuşoğlu, kendisinin bir itibar sorunu olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu, su konusunda yapılan anlaşmalara değinerek, su konusunda imzalanan 3 protokolün birbiriyle uyumlu olduğunu aktardı.

Bunların ne olduğunun, protokollerin içeriğinde yer aldığını söyleyen Çavuşoğlu, tarım sulama konusundaki suyun çerçeve protokolü çerçevesinde yönetileceğini kaydetti.

Tarım sulama suyunun nereye gideceğinin, CTP döneminde hazırlanan proje çerçevesinde belirlendiğini, bu konuda bir değişiklik yapılmadığını, suyun bir kısmının Mesarya’ya gideceğini anlatan Çavuşoğlu, KKTC tarafının ancak  yaptığı işler konusunda açıklama yapabileceğini, su konusunda yapılan son ihalelerin ise hiç birinin kendileri tarafından yapılmadığını belirtti.

DSİ’nin yaptığı ihale ve koyduğu para konusunda kendilerinin bir açıklama yapamayacaklarını ifade eden Nazım Çavuşoğlu, su konusunda Mühendisler Odası ile içme suyu ve atık suları konusunda  imzalanan protokole değinerek, yapılan işere ve gerçekleştirilen su temin projeleri konusunda bilgi verdi.  

ŞAHALİ

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, 2 Mart 2016 tarihi anlaşmanın 7 ve 8’inci maddesine atıfta bulunarak, yürürlükteki mevzuata aykırı iş yapılmaya çalışıldığını savundu.

“Anlaşılıyor ki suyla ilgili yatırım yapacak ve yönetecek gücünüz yoktur” diyen Şahali, bunun tüm yükümlülüğünün ise  TC’ye bırakılmakta olduğunun  görüldüğünü kaydetti.

 

Gündem Haberleri

Sürüş ehliyeti sınavları Ankara’da ele alındı
İki trafik kazasında bir kişi yaralandı, bir kişi de tutuklandı
Simon Aykut’un davası 27 Ocak tarihine ertelendi
İki kız çocuğunu taciz eden sanığa 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi
İki kaçak daha yakalandı