Bahar aylarında yataktan çıkmakta zorlanıyor, uykunuzu almamış ve buna bağlı halsizlik yorgunluk hissediyor, asabi ve dikkatsiz hallerinizde artış mı görüyor günlük işlerinizi yapmakta zorlanma ve isteksizlik mi yaşıyorsunuz? Tüm bu yakınmalar bahar depresyonunun birer belirtisi olabilir. Mevsim değişikliklerinin insan psikolojisi üzerine etkisiyle ilgili bilimsel çalışmalarda “hava şartları ve insan psikolojisi arasında doğru orantılı ilişki” olduğu görülmüştür.
Bahar Depresyonu En Çok Kimlerde Görülür?
Genetik olarak depresyona yatkınlığı olan ve geçmişte depresyon hikayesi olan bireylerde daha sık rastlandığı görülmüştür. İçe dönük ve iletişimi zayıf olan bireylerde dışa dönük bireylere kıyasen daha sık görülmektedir. Ayrıca mükemmeliyetçi bireylerde esneklik göstermedikleri için performansları beklentilerinin altında görüldüğünde daha sık depresif haller yaşayabiliyorlar.
Peki Bu Bahar Depresyonu Belirtileri Nelerdir?
Baharda hissettiğiniz halsizlik, umutsuzluk, sinirlilik gibi durumlar iki haftadan fazla sürüyorsa dikkat edilmeli bir uzmana başvurulmalıdır. Ve aşağıdaki belirtilerin en az beş tanesinin görülmesi durumunda bahar depresyonunun varlığına işaret eder.
-Umutsuzluk, Çökkünlük, suçluluk
-Üzgün ve boşlukta hissetme
-Halsizlik, enerji kaybı ya da günlük işleri yapmada zorlanma
-Sinirlilik, kolayca ağlama
-Aşırı hareketlilik ya da uyuşukluk
-İştah ve uyku düzeninde bozulma
-Konsantrasyonda azalma, unutkanlık ve karar vermede güçlük
Bırakın Güneş Ruhunuzu da Isıtsın
Mevsim değişimlerinde depresif belirtileri olan kişiler için en yararlı faktör güneş ışığıdır. Sabah mümkün olduğunca erken uyanıp gün boyu güneşten yararlanmanız gerekir. Ve ayrıca uyku-uyanıklık saatlerinde planlı programlı olmakta yarar var. Güne düzenli başlamak, sağlıklı beslenmek sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olur.