Değişen bir şey yok mu?

Arif Alasya

Bu durum için söylenmiş veciz sözler var

-        Domuzun kuyruğunu mengeneye koymuşlar yine de düzelmemiş

-        Mühür kimdeyse Süleyman odur

-        Para her ayıbı örter misali bir kilo et her ayıbı örter

Veciz sözleri hayatımıza yer etmiştir.

1976’da BEY yönetiminden Parlamenter sisteme dönerken de üç ana akım gelişti.

-        Bayrak arkasına saklanan milliyetçilik

-        Emeği öne çıkaran sosyalizim

-        Sosyal demokrasi

Yıllar içinde Hükümette olmanın faydalarından faydalanan Milliyetçilik ve sosyalizim kanatları sosyal demokrasiye karşı birlikte açtıklrı savaşta galip geldiler.Bu galibiyetlerinin temelinde yatan gerçekler birbirleri ile örtüşen gerçeklerdir.

1- Her iki parti da sermaye gruplarını oluşturmuşlardır

2- Her iki parti da devlette örgütlenmeyi başarmışlardır

3- Her iki parti da sivil toplum örgütleri ve sendikalarda eğemenlikleri paylaşmışlardır.

Bunlara karşı sosyal demokratlar kısa süreli da olsa girdikleri koalisyonlarda devlette kadrolaşmayı tercih etmemişler, Sivil toplum ve sendikalarda egemen olma mücadelesi vermemişlerdir.

Bunların sonucunda tabanlarını genişleten, örgütlenmelerini profesyonelleştiren iki parti artık toplumu dangalabişte gibi yönetebilecek sandık egemenliğine ulaşmışlardır.

Bu dangalabişta yönetimi halka ne kazandırmıştır. Yukarıda yazdığım devlet kadrolarında, sermaye yapısında ve sivil toplum ve sendikaların finansal gücünden faydalanan çok çok geniş bir kitleye menfaat sağlamışlardır. Temelde halka hiçbir faydaları olmadığı gibi ülke ekonomisini batağa sürüklemişler, yukarıda sıraladığım kesimler dışında yoksulluktan başka bir şey sağlamamışlardır.

Bu düzen değişir mi? Düzenden menfaat sağlayanların sayısı arttıkça değişmez, her yıl ortalama sisteme yeni sokulan ortalama 2500 yeni partizan vatandaş yapılmaya devam ettiği sürece değişmez, göçler artar Kıbrıslı Türkler tükenir egemenliğini kaybeder.

Bu durumun başarısı dangalabişta gibi ülkeyi yönetenlerden fazla bu düzenin devamını menfaatleri için sağlayanlardadır.

Nasıl başaracağımıza gelince yazımın başında sıraladığım üç veciz sözün egemenliğini çocuklarımızın torunlarımızın geleceği için değiştirmekten geçer,Yapamazsanız hepimize GEÇMİŞ OLSUN