1.ÖNYARGI -DEPRESİF KİŞİLER İSTEKSİZ OLURLAR ;
Bu hastalığın isteksizlikle hiçbir ilgisi yok.. Depresyondaki birine ‘Kendine gel’ demek, televizyonu tekmeleyerek tamir etmeye çalışmak gibidir. Tek yaptığınız televizyona zarar vermek olur. Depresyondaki kişi hasta kalmaya devam eder, üstelik bunun için kendini suçlamaya başlar. Dolayısıyla sıkıntısı ikiye katlanır. İnsanlar depresyondayken ellerinden hiçbir iş gelmez. Sorun yataktan kalkmak istemek veya istememek değil. Kişi bu eylemi hayata geçiremez. Kendini bıraktığını veya fazla içine kapandığını düşünmek bir hatadır. Onun hasta olduğunu kabullenmeliyiz. İnsanlar grip veya şeker hastası olduklarında onların içine kapandıklarını düşünüyormuyuz ? Depresyondaki kişiye baskı yapmadığımızda veya üzerine mümkün olduğunca az düştüğümüzde daha çabuk iyileşir.
2.ÖNYARGI- ANTİDEPRESAN KULLANMAK BAĞIMLILIK YAPAR ;
Tüm ilaçlar gibi antidepresanların da yan etkileri görülebilir, ancak bilimsel olmayan yöntemlerden ya da tedavisiz kalmaktan çok daha güvenlidirler. ‘Mutluluk ilacı’, ‘uyuşturucu’, ‘unutturan haplar’ değildirler. Bağımlılık yapmazlar. Bilimsel olarak yararlılıkları ispatlanmış, beynin kimyasal yapısındaki düzensizlikleri düzene koyan moleküllerdir.
3.DEPRESYON ZENGİN HASTALIĞIDIR ;
Sosyal statüsü ne olursa olsun, herkes depresyona girebilir. Depresyondaki birine, ‘Can sıkıntısından hastalık çıkarıyorsun’ demek, bacağı alçıdaki birine, ‘Can sıkıntısından bacağını kırıyorsun’ demekten farksızdır. Tek istisna, savaş halindeki bir ülkede yaşayanlardır. Hayatta kalma çabası çok yoğun olduğu için hastalanmaya fırsatlatları olmuyor diyebilirim. Tükenme anında kadar eylem içindedirler, fakat korku ve kargaşa bittikten sonra sinirler gevşeyeceği için depresyona girebilirler.
4.DEPRESYON HASTALARI SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAMIYOR ;
Kişi hastalığı yüzünden bir çıkış yolu bulmakta zorlanabilir, bu çok doğal. Hem ‘sorunlarına çözüm bulmak’ tam olarak ne anlama geliyor ? Çocuğunu kaybetmiş, yas tutan bir anne ve baba.. buna nasıl bir çözüm üretebilir ? Bu gibi durumlarda depresyon uzun sürer, beynin tekrar normal fonksiyonlarına dönmesi zaman alır ve tedavi süreci uzatılmalıdır. Depresyon hastaları bu durumdan nasıl kurtulacaklarını sorgularlar, çünkü acı çekerler. Hastalığın beraberinde getirdiği karanlık ve obsesif düşünceler denizinden bir türlü çıkamazlar. Zorlanmaları çok doğal, çünkü beyin kimyasalları düzgün çalışmıyor.
5.ÇOCUKLARDA DEPRESYON GÖRÜLMEZ ;
Çocukluk döneminde de depresyon görülebilir. Tedavi edilmemesi halinde uzayabilir ve erişkinlikte de sürebilir. Çocuklarda depresyon belirtileri erişkinliktekinden biraz daha farklıdır. Okul reddi, sık sık hastalanma, ebeveynlerini kaybetme kaygısı, okul sorunları huzursuzluk, saldırganlık, az ya da çok uyuma, öfke nöbetleri, alt ıslatma, pika sendromu, yeme bozuklukları, okul başarısında düşüşler, madde kullanımı, suça eğilim, kendine zarar verme biçimlerinde kendini gösterebilir.
Lütfen konu ne olursa olsun önyargılarınızı bir köşeye bırakın ve objektif olun. Böylece hayatınıza çok daha kaliteli bir şekilde devam edeceksiniz. İyi haftalar sendromsuz bir Pazartesi geçirmenizi temenni ediyorum..