Bu zamana kadar ekilenlerin biçildiği bir dönem düşünün. ERGENLİK. Ortalama 12-19 yaşlarında gelişim gösteren bu dönemde ergenin ‘’bastırmış’’ olduğu duygular ortaya çıkmaktadır. Adolesan dönemi olarak adlandırılan bu dönemde kimlik kargaşası, anne-baba ile çatışmalar oldukça yaşanmaktadır. Fakat kargaşa yaşanan bu dönemde çatışmaların olması sağlıklı bir durumdur. Düşünün ki bu yaşa kadar edinilmiş duygusal ve fiziksel özelliklerine kadar değişim göstereni karmaşa yaşayan bir birey siz ebeveynleri ile çatışmıyor. Bu durum kimlik arayışına/kargaşasına girmiş olduğunu göstermeyen bir durum olmaz mıydı?
Ailelerin bu gelişim döneminde olan çocuklarınına yardımcı olmak istemeleri, sağlıklı atlatmasına destek olmaları gerekir. Eğer ergen aidiyet duygusunu hissetmek için zararlı gruplara katılım gösterirse ailelerin bunu farketmesi ve önlem alması gerekmektedir. Peki bu grupların zararlı olduğunu nasıl anlarsınız? Eğer ergen bu gruba dahil olduğundan beri kötü alışkanlıklar edindiyse, güçlü hissetmek için siyasi görüşün gençleri hedef alan gruplarına üye olarak düşüncelerindeki değişim ya da abartılı ve yoğun düşünceler dikkat çekici boyuttaysa, derslerini aksatmaya başlayıp okul dışındaki kişilerle görüşmeye başladıysa ve en önemlisi eve geldiği saatlerde büyük değişimler başladıysa..
Önerilere gelecek olursak ilk sırada ergenle kurulan sağlıklı iletişim gelmektedir. Bunu başarabilen aileler bu dönemin zorluğunu azaltabilirler. Çocuğunuza önceki yaşlarında verdiğiniz sınırlar / ev içi kurallar da bu dönemin zorluğunu azaltabilmektedir. Ve duygular... Çocukları korkuyla yönetmek değil sevdiyle yönlendirmek gerekir. Cezalara başvurmak; ceza yönteminiz her ne olursa olsun, başvurulan ceza ya da cezayı uygulayan taraf (ebeveyn) ortadan kalktığı zaman istenmeyen davranışların sıklığı artar. Özellikle, ergenin cinsellikle alakalı merak edilen soru işaretlerini hemcinsi olan ebeveyni ile konuşabilmelidir. Cinsel suçlara dair bilgilendirilmelidir. Hayır demeyi öğrenmelidir. Bunu kimi zaman size diyecek olsa bile..
Fazla enerjisini yanlış alanlara yönlendirmesini önlemek adına, bu enerjiyi boşaltabilmesi için uygun alanlar yaratılmalıdır. Müzik aletleri, sanatsal faaliyetler, sosyallik ve spor dalları uygun alanlar listemizde diyebiliriz.
Yazımı, Psikolog Yazar Henry Cloud’un bir sözü ile sonlandırmak istiyorum;
Çocuk yetiştirirken gururunuzu, egonuzu ve narsizizminizi bir kenara bırakın. Ruhunuzun o yönlerinden çocuğunuza tepki vermeniz, onun en büyük korkularını oluşturur..