Tüm dünyayı olumsuz yönden etkileyen ekonomik krizin yaşamı ne şekilde etkileyeceği tartışmasının önemli kısmı bu kriz “psikolojimizi nasıl etkiler?” sorusu oluşturuyor. Bu soruya cevap aramaktan önce, psikolojinin krizi nasıl etkileyebildiğini de değerlendirmek gerekir.
Ekonomik krizlerde oluşan panik bireyleri yanlış yapmaya ve krizin etkisini artırmaya neden olmaktadır. Ayrıca haberlerin aktarılış şekli de oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bilgi veren uzmanların söyledikleri çoğu zaman insanları umutsuzluğa düşürmektedir. Bu durumda umutsuzluğa kapılan bireyler krizle baş etmekte zorlanırlar. Kriz dönemlerinde bireylerde depresyon, kaygı ve psikosomatik bozukluklar artış gösterir. Ama bu kriz dönemlerinde herkesin psikolojisi bozulacak ve psikolojik destek alacak anlamına gelmez.
AİLENİN DESTEĞİ
Kriz dönemlerinde bazı aileler daha çok etkilenir. Hazırlıksız yakalanan aileler genelde daha olumsuz etkilenir. Ve böyle ailelerde yıkımlar ve ayrılıklar da görülür. Maddi durumunda çöküş yaşayan aileler de yakınlarının manevi desteği önemli rol oynar. Onların yanında olduğunu kişiyi ve aileyi kayıplardan korur.
ÇOCUKLAR NASIL ETKİLENİR?
Çocukların bu durumdan nasıl etkilenecekleri aile büyüklerinin tutumlarıyla bağlantılıdır. Ebeveynler genelde çocuklarını korumak amaçlı bu durumu çocuklarından saklama yoluna başvururlar. Kendi duygularını paylaşmayarak her şey yolundaymış gibi davranırlar. Oysa ailenin fark ettirmediği sandığı sıkıntıdan çocuk etkilenir.
TUTUMLU OLMAK HATIRLANMALI
Kriz döneminde öncelikle kaygılarımızla akıllıca baş etmeliyiz. Son zamanlarda unutulan ve çoğu ebeveynin çocuklarına öğretmediği tutumlu olmak hatırlatılmalıdır. Aşırı tüketim toplumu olmaktan nasıl çıkılabileceği değerlendirilmelidir. Bu hiç harcama yapılmayacak anlamına gelmez. Kendimizi kontrol edebildiğimiz ve yeni duruma uyum sağladığımız sürece sorun olmayacaktır.