Asosyallik kişinin sosyal ortamlara girme konusunda isteksiz olma durumunu ifade eder. Asosyal bireyler kalabalık ortamlara girmekten fazlasıyla rahatsız olarak bu ortamlardan uzaklaşmak isterler. Kalabalık ortamlardan kaçmak ve uzaklaşmak isteyen asosyal bireyler için kısaca kişinin kendisini toplumdan izole etmesi diyebiliriz.
Asosyal kişiler çevrelerindeki bireyler ile empati kuramaz ve uyum içinde sosyal yaşamını devam ettiremez.
Peki toplumdan veya sosyal çevresinden hızla kaçmak isteyen kişiler neden asosyal olurlar? Öncelikle hiç kimse ruh halinden yada farklı bir nedenden dolayı birkaç günü evde geçirmek istedi diye asosyal olmaz. Bunun dışında yalnız başına çeşitli aktivitelerden keyif alan bireylerin asosyal olduğunu düşünmekte yanlıştır. Asosyal kişiler hayatlarının tamamında sosyal ve kalabalık ortamlardan şiddetli rahatsızlık duyan bireylerdir.
Asosyallik bireylerin özgüven eksikliğinden, kurulan ilişkileri yük olarak görmesinden dolayı ya da belli bir süre içerisinde bir şeye aşırı bağlanma sonucunda ortaya çıkabilir. Günümüz de özellikle teknolojinin gelişmesi ile asosyallikte hızla artmaktadır. Çocukların bilgisayar ya da telefon oyunlarına olan fazla bağlılığı asosyalliği de beraberinde getirmektedir.
Bunun dışında özgüven eksikliğinden dolayı ortaya çıkan iletişim bozukluğu, çekinme, utangaçlık hissi, karşı cinsten çekinme ve konuşma bozukluğu da asosyalliğin nedenleri arasındadır.
Bireyin günlük hayatta sıklıkla yaptığı aktivitelerden uzaklaşması, sıkılması, girdiği sosyal ortamlardan uzaklaşması, aileden ve arkadaş çevresinden uzaklaşmada asosyallik nedenleri arasında yer almaktadır.
Eğer sürekli olarak bağlı olduğunuz durumdan uzaklaşamıyor, örneğin bilgisayarın başından tüm gün kalkamıyor, istediğiniz zaman istediğiniz yere gidemiyorsanız, arkadaş ortamlarında geri planda kalıyor ve hızla uzaklaşmak istiyor, girdiğiniz her sosyal ortamda rahatsız oluyorsanız asosyal olabilirsiniz.
Asosyallikten kurtulmak ise kısa süre içerisinde, kolaylıkla gerçekleşmez. Sosyal ortamlar da kendini kötü hisseden bireyin; kendini daha fazla kapatmak yerine asosyal olduğunu kabullenmesi ve asosyalliğe iten nedeni belirlemesi gerekir. Asosyalliğin nedenini belirleyen birey sosyalleşmeye yönelmeli, kapandığı odadan uzaklaşmalı, zevk alacağı aktivitelere yönelmelidir.
Uzmanlar tarafından asosyal bireyin ilgi alanında olan bir dalına yönelmesi sıklıkla önerilen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Spor hem enerji verir, hem vücudunuzu harekete geçirir hem de sizi insanların etkileşimde bulunduğu sosyal bir ortama sokar.
Yaşamına asosyal devam eden birey spor yapmak gibi çeşitli tedavilerle asosyalliği yenebilir. Bireyin bu süreç içerisinde yapması gereken tek şey sabırlı ve bilinçli olmaktadır. Unutmamalıyız ki her şey bizim elimizdedir. Hayatı iyi değerlendirmeli, tadını çıkartmalı ve her duyguyu yeteri kadar yaşamalıyız.