Kadına şiddet, günümüzün en önemli sorunların biridir.
Aile içi şiddetle ilgili KKTC’de her 3 kadından 1 tanesi ev içi fiziksel şiddete maruz kalıyor .
Yapılan araştırmalara göre, ekonomik ve sosyal nedenlerin yanı sıra örf ve adetler, can korkusu, aile ve çevre baskısı da kadına yönelik şiddetti örtbas ediyor.
Öte yandan Mevcut yasalar ile alınan tüm önlemlere rağmen, kadına uygulanan şiddetin önünün alınamaması da kanayan ayrı bir yara olarak ortada buna seyirci olmak istemiyoruz..
Kadına şiddete gün geçmiyor ki televizyon ekranlarında gazete sayfalarında kitle iletişim araçlarında, kadınlara yönelik tacizden, istismardan, eziyetten, psikolojik baskıdan, hakaretten tutun da, çarşıda pazarda tekme tokada hatta öldürmeye varan bir şiddet görüntülere rastlamayalım.
KKTC’de 2011-2016 yılları arasında 5 kadın, cinayete kurban gitti. 1 kadın eşinin fiziki şiddetinden kaçmak isterken evinin balkonundan düşerek canından oldu.Bir digeri Hamile olmasına ragmen eşinden kaçarken karnındaki bebegi ile öldürüldü... bir digeri üniversite ögrencisi eşi tarafından kısakançlık yüzünden öldürüldü ve digerleri ben hiçbirini unutmadım sizde unutmayın unutturmayalım...
Kadına toplumun bakış açısı söz konusu olduğunda yasalar bile kadınları korumaya yetmiyor bir çogu Koruma talebi olmasına ragmen devletin tedbirsizlik ve yetersizligi yüzünden göz göre göre ölümünü bekliyor kaçarak .. korkarak...
Yok o saatte ne işi vardı sokakta, yok eteği kısaydı ,o erkekle konuştu , makyajı fazlaydı karalamak isteyene bahane çok da çok..
Peki ne yapacağız bu durumda?
KORUMA YASASI VE BİLİŞİM SUÇLARI YASASI İVEDİLİKLE ÇIKARILMALI
KKTC'de malesef Kadın yasası aile içi şiddete maruz kalan kadınlara yönelik tedbirler yokken , Kadınların telefonda, internet üzerinden taciz edilmesi konusunda bazı teknik yetersizlikler bulunduğunu, Bilişim Suçları Yasası olmaması yüzünden de önlem alınamıyor.
Hükümetin kadınlara yönelik doğru dürüst evrensel bir çalışması bile yok.
Ülke genelinde kadın sığınma evleri yeterli ve günün şartlarına uygun değil.
Aile içinde baskı ,şiddet gören kadınlara yönelik hızlı bir makenizmanın olmayışı
Kadınların çevre baskısı yüzünden kaderlerine boyun eğmek zorunda bırakılmasına neden oluyor.
Özelikle Kadınların kendi ailesine sorunu anlatma çabası hava kalırken, Şiddet ve baskı altında kadın ölüm yanlızlığına itiliyor.
Hukuki açıdan çaydırıcı cezalar verilmelidir.
Buna seyirci kalmayalım artık çözüm üretmemizin vakti çoktan gelmiştir .
Hepimiz bir ses olup çıglık olmalıdır sesimiz