Kıbrıs’ın kuzeyinde öğrenci olmanın hem zor hem de yorucu olduğunu belirten öğrenciler, “Okuduğumuz okul bizi maddi, manevi yormaktadır. Hatta okuldaki hocaların para kazanabilmek için bizleri bilerek derslerde bıraktıklarını bile düşünüyoruz." iddiasında bulundular.
Öğrenciler adadaki yaşamı Survivor'a benzeterek, Kıbrıs'a okumaya gelmeden önce şartların zor olacağının farkında olduklarını fakat içine girince bu zorluğun daha da büyüyeceğini düşünmediklerini dile getirdiler. Öğrenciler, "Şimdiki aklımız olsaydı gerçekten bu adaya okumak için gelmezdik. Çünkü bu ülkede öğrenci her anlamda sömürülmektedir" dediler.
Üniversite öğrencileri, “KKTC’de adım başı para ödemek zorunda kalıyoruz” diyerek, büyük mağduriyet yaşadıklarını dile getirdiler. Üniversite öğrencileri, hem maddi hem de manevi anlamda yorulduklarına dikkat çekerek, KKTC'deki şartların öğrencilere uygun olmadığını ve hiçbir yetkilinin de öğrencinin durumuna yönelik herhangi bir iyileştirme yapmadığını ifade ettiler. Üniversiteliler, “Sorunları çözmekten ziyade daha çok olumsuzluklar yaşanıyor” diyerek, perişan olduklarını belirttiler. Üniversite öğrencileri, adada ceplerine uygun mekânların bulunmamasından dolayı ev ve okul arasında mekik dokuduklarını söyleyerek, hayat pahalılığının artması sonucunda ise öğrenciler için şartların daha da zorlaştığını ifade ettiler. Öğrenciler, sosyal faaliyetler için zamandan ziyade bütçe ayıramadıklarını söylediler. Ailelerinden aldıkları paranın neredeyse yarısının yol masraflarına gittiğini vurgulayan üniversite öğrencileri, "Özellikle, 5 dakikalık mesafeye bile 4,50 TL ödemek bir öğrenciye ciddi anlamda pahalı geliyor. Ailesinin gönderdiği paranın yarısını da zaten yol masrafları götürüyor. Bugün öğrencinin kurtarıcı yemeği olan makarna bile ciddi anlamda artış gösterirken, bu ülkede öğrencinin rahat bir şekilde eğitim öğretim gördüğü söylenemez." şeklinde konuştular. Ulaşımda ciddi anlamda sıkıntı çektiklerini belirten öğrenciler, "YÖK'ün zorunlu kıldığı devamlılık nedeniyle, otobüslerde yer bile bulamıyoruz." ifadelerini kullandılar.