Konuşulamayanlar ve LGBTİ, önce bilmeyenler için LGBTİ açılımını yapmakla başlayım, LGBTİ; Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transeksüel, İnterseks kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Fakat bunu böyle kısaltmak mümkün değil uzun uzadıya konuşmak gerekiyor. Çünkü toplum olarak bundan kaçıyoruz. Peki neden kaçıyoruz hiç düşündük mü? Toplumun baskısından ve etkisinden ya da toplumun bizlere şart sunduğu cinsiyet rolleri. Kadının kadın gibi, erkeğin erkek gibi basmakalıp sözlerle yetişmesi gerektiği için. Bu da doğru olmayan bir benzetme aslında. Çünkü kadın nasıl istiyorsa o şekilde davranmalı aynı şekilde erkek de istediği şekilde davranabilir.
Bir kişinin karşı cinse ilgi duymasına heteroseksüel denmektedir. Birçok kişi normalin bu olduğunu savunmaktadır. Tamam da kime göre bu normallik? Bunun bir ölçütü mü var? Elbette hayır. Normal olan hormonal davranmaktır.
Eşcinsellik ise aynı cinsten olana ilgi duyma olarak kısaltabiliriz. Erkek eşcinsellere gey, kadın eşcinsellere lezbiyen denmektedir. Hem erkek, hem kadınlara ilgi duyanlara ise biseksüel denmektedir. Anormal üreme ve cinsiyet organları ile doğmuş olan kişilere de interseksüel denir.
Kendini karşı cinse ait olarak tanımlayan, cinsiyet bilinci doğuştan sahip olduğu fiziksel cinsiyetinden farklı olan kişilere transeksüel denir Kişi doğduğu andan itibaren kendini o cinsiyete ait hissetmemesi durumdur. Bu durum aslında hormonal bir durumdur kişi doğuştan kendisini o cinsiyete ait hissetmemesi tamamen içten gelen bir durumdur. Buna ise transgender denir.
Dış görünümünü ile karşı cinsi çağrıştıran kişilere travesti denir. Mesela kadın olduğu halde erkek gibi giyinmek, erkek olduğu halde kadın gibi giyinmek.
Kavramları kısaca açıkladım. Gelelim LGBTİ + Toplum + Kültür üçgenine.
Toplum, maalesef böyle durumlara karşıdır, hep bir dışlama vardır. Zaten hep böyle değil midir? Kendisi gibi olmayanı hep dışlama söz konusu. Kendisi gibi düşünmeyeni, davranmayanı dışlama. Herkes aynı fikir ve davranımda olmayabilir. Buna saygı duymazsak bir yere varmamız mümkün değil.
Kimse aynı duyguları taşımak zorunda değil, kimse aynı hormonu taşıyıp ona göre davranmak zorunda da değil. Kimse sizin istediğiniz gibi biri olmak hiç zorunda değil.
Biraz empati, biraz ise karşımızdakine saygı ve anlayış.