Acil Durum Hastanesi’nin Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde ‘alkollü mama’ nedeniyle bir bebeğin hayatını kaybetmesi ve 6 bebeğin entübe edilmesine ilişkin bugün mahkemede yeni iddialar gündeme geldi.
‘Alkollü mama skandalı’ kapsamında tutuklanan hemşireler Ç.Ş, A.D, G.A, K.Y. ve M.A. bugün mahkemeye çıkarıldı, aleyhlerinde 7 gün daha ek tutukluluk kararı alındı.
Mahkemede, zanlı avukatları tarafından 20 günlük bebek Mihrimah Toymuradov’un ‘doktor hatası’ nedeniyle hayatını kaybettiği iddia edildi.
Avukat Aşçıoğulları: “Doktorlardan ifade aldınız mı?”
Zanlı avukatlarından Şefik Aşçıoğulları, tahkikat polisi Hüseyin Zaifer’e “Hayatını kaybeden Mihrimah bebekle ilgili olarak doktorlardan ifade aldınız mı?” diye sordu.
Polisin 2 doktordan ifade aldıklarını belirtmesi üzerine, “Kullanılan ventilatörle (solunum cihazı) ilgili tespitleriniz oldu mu?” diye sordu.
Polis, “Cihazlarda hayati tehlike yaratacak bir arıza tespit edilmedi” cevabını verdi.
Avukat Tilki’den ‘geciken tıbbi müdahale’ iddiası
Zanlı avukatlarından Sedef Özzafer Tilki de tahkikat polisine, “İçinde alkol bulunan su şişesinin mama odasına gelmesinde Zanlı A.D’nin katkısı olup olmadığına dair bir tespitiniz var mı?” diye sordu.
Polis bu soruya, “Kamera görüntüleri çok uzun sürelerden oluşuyor, şu an itibariyle tespitim yok ama görüntülerin tamamı incelendikten sonra ne olacağını şu an söyleyemem” dedi.
Avukat Sedef, Mihrimah bebeğin ölümüyle ilgili “yanlış ve/veya geciken tıbbi müdahale sonucu öldüğü” iddiasını ortaya koydu, Zanlı A.D’nin bebeği teslim ederken herhangi bir morluğu ya da solunum sıkıntısı olmadığını belirttiğini aktardı.
“Mihrimah bebek yaşıyor olacaktı”
Avukat Tilki, “Mihrimah bebeğin ventilatöre bağlanmadan nazal solunumu yolu açılmış olsaydı, bebek şu anda yaşıyor olacaktı iddiam vardır” dedi.
Tilki, Mihrimah bebekte kullanılan “cihazın kalibrasyonunun tamamlanmadığı ve düzgün bir şekilde çalışmadığı” şeklinde bir bilgi olduğunu belirtti, polis ise cihazla ilgili yapmış oldukları soruşturmada “kısa süreli bağlamalarda limit üstü hava verilmiş olsa dahi vücuda zararı olmayacağını” tespit ettiklerini söyledi.
Avukat Tilki, “Zanlı A.D’nin Mihrimah bebeğin ciğerlerinin, yanlış ventilatöre bağlanması nedeniyle patladığına dair ifadesi vardır” dedi.
Öte yandan, diğer avukatlar tarafından da ‘mama odasında kamera olmadığı’, İlaç Eczacılık Dairesi’nden gelen malzemelerin ‘Yeni Doğan Ünitesi’nin kapısına bırakıldığı’ iddiaları da gündeme getirildi.
Polis soruşturmanın devam ettiğini ve Mihrimah bebeğin otopsisinin beklendiğini söyledi.