Günümüzde kadın ve erkek ayrımı olmaksızın herkeste görülebilen mutsuzluk duygu durumu yaşam kalitemizi oldukça etkilemeye başladı. En riskli dönemi 10-25 yaş aralığı olduğu gözlemlenirken kadınlarda görülme sıklığı daha yüksektir. Küçük yaşlarda başlayan şikayetler önlem alınmazsa daha farklı boyutlara gelebilir. Descartes mutluluğu “bir ruh memnunluğu ve iç hoşnutluğu “ olarak tanımlamaktadır. Descartes’a göre mutluluk erdeme, erdem de aklın iyi kullanılmasına bağlıdır.
Yapılan anketler sonucu insanların çoğu mutsuz, geleceği karşı inançlarının kalmadığı ya da bizi mutsuz eden olaylara kayıtsız kalacak kadar vurdumduymaz olduklarını dile getirmektedir. Ne hissettiğinizi biliyor ve tarif ediyorsanız şanslısınız, farkındalığa ulaşmışsınız. Mutsuzluk sizi tamamen kuşatır, hayatınız hep aynı statüde ilerleyeceğini düşünürsünüz. Oysa sizi mutsuz eden olaylar hayatınızda sahip olamadıklarınız ya da beklentilerinizin gerçekleşmemesidir. Aslında elimizde olanlara odaklansak, kabullensek ve öyle kabul etsek daha iyi olmaz mı? Haklısınız bunları hepimiz biliyoruz yetinmek, kabullenmek, şükür etmek… Peki egomuz. Hırs ve daha fazlasını isteme arzusunu bizde uyandıran ego bütün bunların önüne geçebiliyor. Egomuzu dizginlediğimiz sürece işlerin daha kolay ilerlediğini göreceksiniz.
Elimizde olmayan sebeplerden dolayı üzülebilir hatta daha ağır travmalar yaşayabilirsiniz. Endorfin hormonunuzun düşmesiyle mutsuzluk seviyesi artacaktır. Kronikleşmeden kurtulmamız gereken bir virüse sahip vücudunuz. Yaşadığınız sıkıntıların evreleri olduğunu unutmayın bazı evreleri atlatmak zordur kabullenemeyebilirsiniz. Sadece rutin yaşantınızı sevmeye başlayın yeterli olacaktır. Daha kolay başlayalım yürüyüşe çıkmanız, ruhsal olarak negatif olaylardan arınmanız, sizi mutlu eden insanlarla vakit geçirmeniz, hayattan ve insanlardan beklentilerinizi düşürmeniz, özür dilemeniz, sevginizi kişi ya da doğayla paylaşmanız (sevginizi paylaştığınızda aldığınızda göreceksiniz) gibi. Evreleri atlattığınızda kendinizi tedavi ettiğinizi anlayacaksınız. Her zorlu sürecin biteceği gibi o süreninde dolacağını bilmelisiniz. Kronikleşen mutsuzluk depresyona çevirebilir ağır semptomlarla karşılaşıldığında kişinin psikolojik destek alması tavsiye edilir.
Psk. Ayşe Akça