Siber taciz suçtur.

Mehmet Davulcu

İnsanlığın günümüzde üzerinde duruduğu başlıca konulardan biri şiddettir. Şiddet konusu çağdaşlık kavramıyla ne kadar çelişmektedir, ya da çelişmemekte midir? Çağdaş toplumsal yaşam içinde şiddete yer var mıdır yoksa yok mudur?

Bu sorulara cevaplar bulmak için önce şiddetin ne olduğu veya ne olmadığı üzerinde kafa yorup genel bir uzlaşıya varmak gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca, şiddet kavramı neleri içermektedir?

Bu sorunun da cevabını bulup üzerinde uzlaşmaya varmak gerekir.

Geçmişte şiddeti tanımlamak göreceli olarak daha kolay olabilirdi. Fakat günümüz dünyasında bu tanımı yapmak o kadar basit değil.

Günümüzde sanal ortam var. Artık her evde bir veya birden fazla bilgisayar var. Çocuk yaştan başlayarak her insanın cebinde bir telefon var. Bu telefonler evlerdeki bilgisayarlar kadar teknik özelliklere sahipler.  Buna ilave olarak, internet var. İnsanlar internet üzerinden çok geniş bir kitleyle iletişime geçebilmektedirler.

Sanal ortamda da şiddetin yeri var. İnsanlar sanal ortamda da birbirlerine şiddet uygulayabilmektedirler.

Taciz, şiddetin bir parçasıdır. Sanal ortamda yapılan taciz de bir çeşit şiddet uygulamadır. Buna siber taciz de denir.

Siber tacizin tanımını şu şekilde yapmak mümkündür:

"Siber taciz, çevrimiçi tacizdir. Teknolojinin ve özellikle de İnternetin birisini rahatsız etmek için kullanılması anlamına gelir. Genel özellikler arasında suç uydurma, hakaret, izleme, tehdit, kimlik hırsızlığı, veri tahribi ya da manipülasyon yer alır. Siber taciz, çocukların cinsel amaçla veya başka bir şekilde istimar edilmesini de içerir."

Son günlerde basında yer alan bir dava konusu var.

Başsavcılık tarafından açılan bir dava. Bu dava hukuk tarihimizde bir ilk.

Ülkemizde bilişim yasası ve bilişim suçları yasası yok.

Ancak açılan davanın görüşülüp karara bağlanmasının önünde herhangi bir engel de yok. Mahkemelerimizin hukuk yaratma imkanı var.

Eğer savcılığın açtığı dava görüşülür ve mahkeme bu davayı sonuçlandırırsa, mahkemenin verdiği karar yeni bir hukuk kuralı sayılacaktır.

Böylelikle sanal ortamda yapılan siber tacizler de cezasız kalamayacak ve önlenebilecektir.

Bekleyip görelim.