Çalışan kesimlerin sendikasızlaştırılarak güvencesiz ve daha fakir hale getirilmesi neo liberalizmin ülkemizde hükumet programlarına girmesiyle başladı. Önce özel sektörde sendikalaşma yok edildi. Arkasından kamudaki sendikalaşma etkisizleştirildi. Sonrasında Göç Yasası dayatılarak maaşlar yarı yarıya geriletildi. Şimdilerde de, sözde kamu reformu adı altında kamu çalışanlarının özlük haklarının budanması hedefleniyor.
Bütün bu olumsuzluklar sermaye yanlısı partilerin hükumetleri döneminde olmadı. Muhalefette sosyalist, hükumette neo liberal olmayı alışkanlık haline getirmiş partiler de hükumet dönemlerinde işçi düşmanı politikaların uygulayıcısı oldular.
4’lü koalisyon hükumeti bir yılı aşkın süreden beridir işbaşındadır. Ancak özel sektörde sendikalaşma hala sıfır noktasına çok yakındır. İşbaşındaki 4’lü koalisyon hükumetinin programında özel sektörde sendikalaşmanın teşvik edileceği ifadeleri vardır.
Çalışma Bakanlığı’nın hazırladığı Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi (Değişiklik) Tüzüğü’nün bakanlar kurulunda beklemeye alınması, işçi sınıfı ile alay ediliyor olması bakımından tam bir aymazlık örneğidir. Bir yıllık hükümet döneminin en başından beridir ilgili bakanın dilinde pelesenk olan söz konusu tüzük değişikliğinde kabinenin diğer üyelerinin haberi olmadığı düşünülemeyeceğine göre bu yapılan danışıklı dövüşün asıl amacı işçi sınıfını ucuz şovcuklarla oyalayıp sömürünün devamına çanak tutmaktan başka bir şey değildir.
Bunla birlikte, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi (Değişiklik) Tüzüğü özel sektörde sendikalaşmayı çok kısıtlı da olsa desteklemeyi içermektedir. Bu bakımdan olumlu bir girişim olarak değerlendirilmelidir.
İşveren konumundaki sermaye örgütlerinin tüzük değişikliğiyle getirilmek istenen teşviklere karşı çıkışları oluşturdukları modern kölelik sisteminin bozulma olasılığı nedeniyle olsa gerektir. Gerçekte söz konusu tüzüğün genelinde işçiden çok işverenler teşvik edilmektedir. Buna rağmen karşı tavır takınmaları anlamlıdır.
Şu da bir gerçektir ki, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi (Değişiklik) Tüzüğü şimdiki şekliyle onay alıp yürürlüğe girse de, öngörülen teşvikler yetersiz kalacağından özel sektörde sendikalaşma yine yeterince gerçekleşmeyecektir. Bu bakımdan daha farklı alanlarda teşvik edici önlemlere gereksinim olacaktır.
Belki dikkate alınır umuduyla, tüm kamu ihalelerinde Toplu İş Sözleşmeli işçi çalıştıran firmalara yüzde 5 öncelik tanınmasının sağlanması önerimi paylaşmak isterim.