Yeni BAKIŞ
Türk Lirası’nın döviz karşında değer kaybetmesi, benzin fiyatlarından banka kredilerine, ev kiralarından mutfak alışverişine kadar vatandaşın yaşam koşullarına olumsuz yönde etki ediyor. Yeni Bakış, dövizin önlenemez yükselişi karşısında yaşam kalitesi her geçen gün biraz daha kötü etkilenen vatandaşın nabzını tuttu.
Vatandaş ne dedi? Rüstem Akyön, Emekli eğitimci: “Vatandaşın ekonomik yaşamı her gün biraz daha zorlaşıyor”
“Dövizdeki kur dalgalanmasının toplumun her kesimini etkiliyor. Maaşların TL olarak alınması ve ülkeye gelen her malın dövize endeksli olması ekonomik olarak yaşamı zorlaştırıyor. Bir eğitimci olarak döviz üzerinden ödenen özel okul ücretleri aileleri zor durumda bırakıyor. Torunlarımın okul masraflarını karşılıyorum. Geçen sene ödediğim ücret %40 artış gösterdi, maaşıma yansıyan zam ise %8. Çok kazanan okul sahiplerinin, biraz fedakarlık yapması gerekiyor.”
Kubilay Yalçınkaya (Taksici): “Daha kötü günler bizi bekliyor”
“Dövizin artışı aldığımız arabadan tuttuğumuz eve, mutfak alışverişine kadar etki ediyor. Araba taksiti ödüyorum. Bundan bir sene önce 170 Sterlin’i 500 TL olarak öderken, şimdilerde 800-900 TL civarı taksit yatırıyorum. Daha kötü günler bizi bekliyor. Çocuklarımızın geleceği için, iş anlamında, geçim anlamında ciddi bir biçimde endişe duyuyorum. KKTC’yi kötü günler bekliyor.”
Abidin Çolak, (Balıkçı): “İnsanların alım gücü kısıtlandı”
“Alım satımımızı, balık fiyatlarını da döviz etkiliyor. Mesela Somon balığı Norveç’ten Euro üzerinden geliyor. Bir buçuk ay önce Somon 60 TL iken şimdi 70-75 TL oldu. İnsanların alım gücü kısıtlandı. Örneğin; müşterilerimiz 6 parça balık alırken şimdi 2 parça alıyor. Kiramı da sterlin üzerinden ödüyorum. Kazandığım parayı kiraya, elektrik-suya ödüyorum, bize gerçekten bir şey kalmıyor.”
Meryem Çerkez, (Bankacı): “Son bir yılda TL’ nin %30 üzerinde değer kaybı benimde kazancımın %30 değer kaybetmesi demektir”
“Son bir yılda TL’ nin %30 üzerinde değer kaybı benimde kazancımın %30 değer kaybetmesi demektir, bununla paralel olarak alım gücüm düştü. Finans sektöründe çalıştığım için piyasa ve vatandaşın döviz kurlarındaki artıştan olumsuz etkilendiğini söyleyebilirim. Aynı zamanda kura paralel olarak faiz oranlarındaki artışta yatırım yapmayı düşünen; yani ev, araç ve benzeri mülke sahip olmak isteyenler planlarını erteliyor.”
Hüseyin Arıhanlı, Emekli (Memur): “Ben psikolojik bunalım yaşıyorum”
“Ben psikolojik bunalım yaşıyorum. Aldığım bir ay sonraki maaş, dengesini kaybediyor. Alım-satım gücümüz düştü. Mesela bir çift ayakkabı geçen sene 200 liraysa şimdilerde 300-400 oldu. Gidişatı belirsiz görüyorum.”
Leman Filazi, (İşçi): “Et yiyemiyoruz”
“Eskiden 100 TL’ye market alışverişlerini rahatlıkla yaparken, şimdi zar zor yetiştiriyorum. Et yiyemiyoruz. Markette raf diziyorum, çoğu ürüne kış boyunca üç defa zam geldi. Maaşıma ise bir yılda 100 TL zam geldi. Çocuklarımın okul ücretlerini Euro olarak ödüyorum, çok zorluyor, bir de kredi ödüyorum. Kıbrıs’ta yaşam çok zor.”
Hamza Özmen, (Bakkal): “Hükümetin küçük esnafı da düşünmesi gerekiyor”
“Dövizlerin artması küçük esnafı zor durumda bırakıyor. Aldığımız mala zam geldi. Yurt dışından gelen ürünler döviz endeksli olduğu için vatandaş zor durumda. Çikolata 2 TL iken 2.25 oldu. Hükümetin küçük esnafı da düşünmesi gerekiyor, bununla ilgili önlem almasını bekliyoruz.”
Ömürcan Veysel Zengin, (Üniversite öğrencisi): “Öğrenci olarak yaşamak KKTC’de gerçekten çok zor”
“Ben şöyle söyleyeyim, maaşlar dahi TL üzerinden ödenirken, nasıl oluyor da ev kiraları dövizden veriliyor. Ben burada öğrenciyim, bilgiyi edinmek, yaymak ve korumak için mi buradayım yoksa bursumu kaybedersem nasıl bir yaşam savaşı vereceğimi düşünmek için mi? Öğrenci olarak yaşamak KKTC’de gerçekten çok zor.”
İbrahim Kıbrıslı, (Berber): “Yaşam savaşı veriyorum”
“Ev kiralarını, market alışverişini, aldığımız malları her şeye etki ediyor. Kızımla birlikte yaşıyorum, burada yaşam savaşı veriyorum. Döviz kurlarından etkilendiğimiz için biz de fiyatlara zam yaptık.”