Müzenin geçmişi hakkında bilgi alan öğrenciler, 4 Aralık 1963'te başlayan olayları takip eden, Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı'nda görevli Binbaşı Nihat İlhan'ın evinin EOKA'ya bağlı Rum çetecileri tarafından basılmasıyla gerçekleşen olaydan sonra müzeleştirilen ve 1 Ocak 1966 tarihinde ziyarete açılan evde sergilenen resimleri ve diğer objeleri incelediler.
Öğrenciler, müzenin girişinde, 1963 - 1964 yıllarındaki olaylarla ilgili olarak yabancı basında yayınlanan yazıları, şehit olan soydaşlarımızın fotoğrafları ve iki toplum arasındaki çatışmalar sırasında yara alan insanlar ile zarar gören kültürel varlıkların yansıtıldığı resimleri, Mürüvvet İlhan ile çocuklarına ait eşyalar ve 1963-1964 yıllarındaki olayların anlatıldığı yabancı basında yayınlanan yazıları, şehit olan soydaşlarımızla toplu katliamları yansıtan fotoğrafları ve vahşetin simgelendiği resimleri görme fırsatı buldular.
1963-1964 olaylarında tahrip edilen Türk köylerinin fotoğrafları ve acı dolu uzun yıllardan sonra insanların geleceğe yönelik umutlarının simgelendiği fotoğrafları ayrıca evlerinden göç etmek zorunda kalan soydaşlarımızın zor şartlar altındaki yaşam mücadelesini yansıtan fotoğraflarla, bu evde şehit olan ve yaralanan kişilerinfotoğrafları, 1963-1968 şehitlerinin listesini ve KKTC I. Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş'ın konu ile ilgili yazılı görüşlerini inceleyen öğrenciler, gördüklerinden ve okuduklarından ne kadar etkilendiklerini vurguladılar. Bir daha bu tür olayları yaşanmaması için barışın önemine değinen kulüp öğrencileri, “Kumsal Katliamı”nda öldürülen vatandaşların anısına yapılmış anıtın yanında Kumsal Bölgesi’nde ve bu evde yaşanan olaylar hakkında önceden yaptıkları araştırmalarını birbirleriyle paylaştılar.