Sınav stresi ve başa çıkma yöntemleri
Sınav kaygısı; sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav esnasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıya denir. Öğrencilerin sınav öncesi ve sınav sırasında belli bir oranda kaygı duymaları gayet olağan ve doğaldır. Bu bir miktar kaygı öğrencinin daha uyanık ve dikkatli olmasını sağlar. Ancak öğrenmiş olduğu, bildiği şeyleri unutacak kadar kontrolsüz bir kaygı kişinin gerçek performansını göstermesini ve başarısını olumsuz yönde etkiler.
SINAV KAYGISI DUYAN ÖĞRENCİLERİN DÜŞÜNCELERİ
-Sınavı kazanamazsam biterim.
-Sınavı kazanamazsam ailem ve çevremdeki insanlara karşı rezil olurum.
-Aile’min benden beklentilerini yerine getiremezsem ne yaparım?
-Konuları yetiştiremeyeceğim.
-Çaba gösterdim çalıştım ama benden daha iyileri var ben kazanamayacağım.
PEKİ, SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Kendinize inanın ve başarısızlığa odaklanmayın. Sürekli ben yapamam kazanamayacağım derseniz bu sizin kaygınızı en yükseğe başarınızı ise en aşağı çekecektir. Aile bireyleri ve sosyal çevrenizle iyi ilişkilerde bulunun çünkü en büyük destekçilerinizin aileniz olduğunu biliyorsunuz ve unutmayın ki aileniz size verdiği değeri başarınız veya başarısızlığınıza göre belirlemiyor. Sınava yakın zamanınızı size iyi enerji veren kendinizi iyi hissettiğiniz yakın arkadaşlarınızla geçirmeye özen gösterin.
SINAV SABAHI YAPILMASI GEREKENLER
Sınav sabahı yetiştiremediğiniz konuları düşünerek kaygınızı arttırmak yerine bildiğiniz konulara odaklanın.Sınav sabahı ders çalışmaktan kaçının.Sınav esnasında kaç net yapabileceğiniz nereyi kazanabileceğiniz gibi standart sapmalar yapmaktan kaçının ve bunun yerine zaman ayarlaması yapın.Aynı zamanda sınav esnasında bilmediğiniz ilk soruda umutsuzluğa kapılıp pes etmeyin. Sık sık oturma pozisyonunuzu değiştirin ve doğru nefes egzersizleri ile rahatlamaya çalışın.
YAZIYA YORUM KAT