1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Siyah ışık tekniğiyle tiyatro
Siyah ışık tekniğiyle tiyatro

Siyah ışık tekniğiyle tiyatro

Çardak Kuşu Sanat Atölyesi’nin ilk tiyatro oyunu “Kral ve Diğerleri”, hem çocuklara paylaşımın önemini öğretiyor hem de görsel şovla ilgi çekiyor

A+A-

Aliye ÖZENCİ

Çardak Kuşu Sanat Atölyesi’nin hazırladığı, yönetmenliğini tiyatrocu Özlem Özkaram’ın yaptığı “Kral ve Diğerleri” isimli oyun seyirciyle buluşmaya devam ediyor.

Heinz Janisch’in “Kral ve Deniz” kitabındaki hikayelerden esinlenen atölye, siyah ışık tekniğini kullanarak, tiyatral bir gösteri sunuyor.

BRTK ve Keskin Tente katkılarıyla “Kral ve Diğerleri” oyununun ilk gösterimi geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleştirildi. Oyun, çocukların yanı sıra aileler tarafından da beğeniyle izlendi.

“Kral ve Diğerleri”, bugün Lefkoşa AKM’de 11.00-12.00-19.00 ve 20.00 saatlerinde yeniden çocuklarla buluşacak, kaçıranlar için ise 21 Şubat Çarşamba günü de oyun sahnelenecek. Oyunu izlemek isteyenler “0533 867 8608” numaralı telefonu arayarak, yer ayırtabilecek.

Özlem Özkaram’ın yönettiği, Erdoğan Kavaz’ın rol aldığı “Kral ve Diğerleri” oyununun sloganı; “Her yaştan çocuklar için”… Yaşamdan keyif almanın önemini belirten oyun, yaşamı bir kutlamaya dönüştürmek için neye ihtiyaç olduğunu sorgulatıyor.

Oyunun müziklerini Aytunç Akdoğu; dekor, kostüm, ışık tasarımını Fatma Bender; illüstrasyonları Yağmur Bayhanlı; oynatıcılar Yena Hacışevki, Yağmur Bayhanlı; müzik ve efekt uygulamalarını Ceyda Alçıcıoğlu; proje koordinatörlüğünü Sevim Kultaş yaparken, afiş broşürünü Hayri Samer hazırladı.

Tiyatrocu Özlem Özkaram’la bir araya geldik ve Çardak Kuşu Sanat Atölyesi’nin ilk oyunu olan ‘Kral ve Diğerleri’ni konuştuk.

Özkaram, Çardak Kuşu Sanat Atölyesi’nde çok farklı alanlardan kişilerin olduğunu belirterek herkesin ortak noktasının “sanatla çoğalmak ihtiyacı” olduğunu söyledi.

Atölye üyeleriyle ne yapabileceklerini konuşurken, insanların günün yorgunluğunu unutabilecekleri, soluk alabilecekleri, etrafta iyi şeylerin de olduğunu hatırlayabilecekleri bir çalışma yapmaya karar verdiklerini ifade eden Özkaram, “Üç yıl önce Devlet Tiyatroları’nda çocuk oyunu çalışmalarında siyah ışık tekniğini (black light) çalışmak istemiştim. Ama zamanın kısıtlı olması ve o günün koşulları nedeniyle, mümkün olmamıştı. Yıllardır aklımda olan bu hayali, kendini konuyla ilgili geliştiren ve teşekkür borçlu olduğum, tasarımcımız Fatma Bender önerdi, arkadaşlar da beğenince çalışmaya başladık” dedi.

Hikâyelerden doğan yeni bir hikâye

Hangi kitabı sahneye uyarlayacaklarını düşünen gruba öneri, Özlem Özkaram’dan geldi. “Benim de çok sevdiğim” dediği Heinz Janisch’in ‘Kral ve Deniz’ kitabını arkadaşlarıyla paylaşan Özkaram, bu çocuk kitabında yer alan 21 öykü üzerinden çalışmaya başladı. Hikâyelerden esinlenerek yeni bir hikaye ortaya çıkaran grup, oyuna ‘Kral ve Diğerleri’ ismi verdi.

Özkaram, Çardak Kuşu Sanat Atölyesi olarak oyunu, altı ay gibi kısa sürede tamamladıklarını söyleyerek “Siyah ışık tekniğini kullanmamız hepimiz için bir ilk oldu. Deneyerek, keşfederek birlikte çabalayarak hedefe ulaştık. Araştırmalar yapıp, videolar izledik. Görev paylaşımlarını yaparken çok eğlendik. Sahne fobisi olan arkadaşlarımız fobilerini yendi mesela. Komik şeylerle karşılaştık. Sahne fobisi olan arkadaşlarımız ‘ben yapamam’ dediler. Oysa sahne siyah ve kimse görünmüyor”.

Oyun, paylaşmanın önemini öğretiyor

Özkaram, hem çocuklara hem de yetişkinliklere yönelik olan oyunun, hikâyesini şöyle anlattı:

“Hikâye, yalnız ve canı sıkılan bir çocuğu anlatıyor. Sıkıntıdan bir taşa tekme atıyor. Fakat o taş dönüp başına vuruyor. Ve o taş çocuğa bir takım oyunlar oynamaya başlıyor. O can sıkıntısı önce çocuğa bir güç veriyor. Taşı takip eden çocuk, bütün dünyaya hükmeden krala dönüşüyor. Yavaş yavaş hükmetmenin ne kadar gereksiz olduğuyla yüzleşen çocuk, paylaşmanın daha büyük zenginlik, güzel ve değerli olduğunu keşfediyor”.

25 dakika süren oyunun, paylaşmanın önemine, yaşamın keyfine, dünyanın güzelliklerine dikkat çektiğini ifade eden Özkaram, “Hayat bir yolculuk aslında, ona güvenip teslim olmak lazım. Hükmetmek yerine hayatın içinde hayatla akmayı öğrenmek gerek, çünkü yaşamın bize öğretecek çok şeyi vardır.  Hükmettiğimiz sürece almaktan da yoksun kalırız. Vermek, almaktır aslında. Hayata direnmek yerine açık olmak lazım. Her şeyi iyi ya da kötü diye tanımlamamalıyız. Aslında kötü şeylerdir yaşamımızı iyi bir hale getirmemizi sağlayan” dedi.

“Hedefimiz, çocuklara ulaşmak”

“Kral ve Diğerleri” oyununun, 4-12 yaş grubuna yönelik olduğunu ifade eden Özkaram, oyunda kullanılan siyah ışık tekniğinden sadece çocukların değil, ailelerin de etkilendiğini söyledi. “Oyunu izleyenlere siyah ışık tekniğiyle büyülü bir ortam sunuyoruz. Çocuğa rehberlik edecek olan taş, bu teknikle havalanıyor. Bir şeyler varken yok oluyor, yokken var oluyor. Her anı sürprizlerle dolu bir oyun” diyen Özkaram, Çardak Kuşu Sanat Atölyesi’nin hedefinin oyunu, tüm çocuklara ulaştırmak olduğunu belirtti. Özkaram, bugün ve 21 Şubat gösterimlerinden sonra da, turneler düzenlemek için de çalışmalar yapılacağını söyledi.

“Ne kadar sürerse sürsün fırsat buldukça bu oyunu sahneleyeceğiz. Farklı disiplinlerin bir araya geldiği ve bizleri kendi alanlarımızda da besleyen bir çalışma oldu. Bu gruba emeğimi vermeye devam edeceğim” diyen Özkaram, ailelere, çocuklarıyla tiyatroya gelmelerini önerdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.