Sonuç ortada...
Crans Montana zirvesinin başarısızlıkla sonuçlanması Kıbrıs'ta Federal çözüm karşıtı çevreler tarafından bu modelin çöktüğü şeklinde algılandı. Zirvedeki başarısızlık Kıbrıs'ın iki yakasındaki çözüm karştı ırkçı unsurların harekete geçmesine zemin hazırlamıştı. Kuzey'deki ve Güney'deki siyasi akraba unsurlar bu zirve ve sonrasında ortaya çıkan hayal kırıklığı ortamını kullanarak federal çözüm şeklinin artık çöktüğü ve adanın bölünmüşlüğünün kalıcılaşacağı yeni "çözüm" modelleri araşına girilmesi gerektiği görüşü ortaya atılıp savunulmaya başlanmıştı.
Crans Montana Zirvesi sırasında ve sonrasında Kıbrıslı iki toplum liderinin olumsuz tutumları, her iki taraftaki federal çözüm karşıtlarının cesaretlenmesine neden olduğu ortadadır.
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis yaklaşmakta olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle Rum sağından umduğu desteği alamama endişesine kapılarak zirvede olumsuz bir tutum takınmış ve başarısızlığın zeminini oluşturmuştu.
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ise zirve sırasında anlaşılmaz bir biçimde geri planda durmuş ve yerini Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'na bırakmıştı. Akıncı'nın zirve sırasınde ve sonrasında Türkiye için geliştirdiği, "Kıbrıslı Türklerin sığınacak tek limanı" söylemi de federal çözüm karşıtlarını cesaretlenmesine neden olurken federal çözüm yanlıları üzerinde derin hayal kırıklığına yol açmıştı.
Geçtiğimiz hafta Cuma günü Sendikal Platform'un çağrısıyla yapılan Barış ve Demokrasi Mitingi Kıbrıslı Türk toplumunun fedral çözüm modeline bağlılığının sürdüğünün açık göstergesi oldu. Sadece iki gün sonra Pazar günü Güney Kıbrıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları da Kıbrıslı Rum toplumunun fedral çözüm şekline bağlılığını çok net bir şekilde ortaya koymuş oldu.
Önümüzdeki Pazar günü Güney'de yine seçim var. İkinci tura katılacak her iki aday da federal çözüm modelini benimseyen adaylar. Bu nedenle hangisinin kazanacağı Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün nasıl olacağı açısından çok da büyük önem arz etmiyor.
Bütün seçim kampanyası boyunca federal çözüm modeline olan inancını net bir tutumla ortaya koyan Stavros Malas karşısındaki Crans Montana'da kendi siyasi çıkarını bütün Kıbrıs'ın çıkarının önüne koyan Nikos Anastasiadis var.
Açık yüreklilikle söylemekte yarar var, benim kişi olarak Anastasiadis'e de Akıncı'ya da eskisi kadar güvenim kalmadı. Gönlümden yatan, Kıbrıslıların federal çözüm arzusunu kullanarak kendi iktidar hırslarını tatmin etmekten öteye geçemeyenlerin yerine federal çözüme gerçekten inananların gelmesidir.
Sonuç ortadadır; Kıbrıslı her iki toplumun bariz çoğunluğunda federal çözüm istenci artarak devam ediyor.
YAZIYA YORUM KAT