Stres
Herkes günün büyük bir bölümünde karşılaştığı olaylar sonucu stres yaşamaktadır. Hepimizin stres yaşadığını ve bunu engelleyemediğimizi biliyoruz. Yaşanılan stres belirsiz de olsa stresin ne olduğunu, psikolojik ve fiziksel sağlığımıza yapabilecekleri hakkında bilgimiz vardır. Peki stresi nasıl tanımlayabiliriz? İş yaşamının oluşturduğu psikolojik baskı, maddi sıkıntılar, okul, akademik beklentiler gibi pek çok etkeni sıralayabiliriz. Stres bireyin fiziksel ve duygusal durumuna karşı olası bir tehdit sezdiği zaman vücudunda ve beyninde oluşan tepkidir. Bilimsel olarak yapılan açıklamalar stresin depresyona, uyku bozuklarına, kalp krizine, baş ağrılarına, kısırlığa, ülsere ve kansere yol açabilmektedir. Stresin varlığının nasıl anlaşılabildiğine bakacak olursak ise stresi yaşamakta olduğunuzu size gösteren 4 belirtiden anlayabilirsiniz.
1.Duygusal belirti: Bu belirti de kişi endişe ve yoğun bir sıkıntı içinde olup kendini yetersiz ve değersiz görür.
2.Duygusal belirti: Kişinin özgüven eksikliği içinde olduğu ve gelecek ile ilgileri kaygıları olmakla birlikte zihinlerinin sürekli dolu olmasıdır.
3. Davranışsal belirti: Kişi kararlarını almakta büyük bir sorun yaşaması, sebepsiz yere ağladığı, sigara ve alkol kullanımını artırdığı görülür.
4. bedensel belirti: Kişinin elleri aşırı terler, kalp ritmi düzensiz, kolay yorulmakta ve uyku sorunu yaşamaktadır.
Bireyler stresliyken daha çok çözüm odaklı olamamakta ve çözümden olabildiğince uzak olup yaşadıkları stresi daha kötü bir hale sokabilmektedirler. Kişiler zihinlerinde yaşadığı olayın daha kötü olacağını düşünür. Bireylerin düşünceleri yaşadığı olayı nasıl gördüğünü gösterir. Herkes düşüncelerinde hata yapabilir. Örneğin karşımızda olan kişinin ne söylediğini ne düşündüğünü o kadar iyi bildiğimize inanırız ki mutluluğumuzu da onun kendi başımıza inandığımız düşüncelerine göre değiştirmeye çalışırız. Halbuki bizim kimseye göre değişmemiz ve enerjimizi hep kendimizi geliştirerek harcarsak daha kolay olarak hem mutlu olur hem de sonuca ulaşmış oluruz. Stresle nasıl başa çıkabilmemiz gerektiğine bakacak olursak ise öncelikli olarak stres yaratan olayın ne olduğunu, sizi nelerin rahatsız ettiğini, hangi duygu içinde olduğunuzu ve bu duygulara nasıl tepki verdiğinizi gözünüzün önünden bir geçiriniz ve durup bunun üzerinde biraz düşününüz. Daha sonra ise stres herhangi bir kişi ile ilgili ise oluşan stresin sizin gözünde nasıl olduğunu anlatınız. Tabii ki stresiniz sadece kişiler ile ilgili olmayabilir ve stres türleriniz değişebilir. Önemli bir noktaya değinecek olursak ise hayatınızda her zaman iyi ve kötü yönleriniz olacaktır. Önemli olan sizin kendinizle olan olumlu yönlerinizi daha çok güçlendirmeniz ve kendinizde gördüğünüz kötü yönleri ise değiştirebilmenizdir.
Unutmayınız yoğun stres ve kalp kırıkları ömrün kısalmasında büyük etkendir.
YAZIYA YORUM KAT