Su konusu...
Malumunuzdur.Türkiye’den Geçitköy barajına akıtılan Suyun yönetim ve gağıtımı konusunda dönemin Hükumeti ile Türkiye Hükumeti arasında gerginlik yaşamıştık.
Hükümetin Bakanları hazırlanan anlaşmaya destek verirken Parti Meclisi bu anlaşmaya karşı çıkmaktaydı.
Sonunda bir uzlaşma sağlandı ve iki buçuk yıl önce bir anlaşma imzalandı.
Bu gün musluklarımızdan akan suyun nedeni da bu anlaşmadır.Bu anlaşma ile birlikte bizlere Belediyelerimizin verdiği su fiyatları yükseltilmiştir.Tüm eliştirilere karşın hiçbir Belediye da fiyatlarından taviz vermemişlerdir.
Şimdi o imzalanan anlaşmadan bazı alıntılar aktaralım.
1- Bu anlaşma çerçevesinde DSİ ve İşletmeci tarafından düzenlenecek her türlü sözleşme ve kâğıtlar ile yapılacak işlemler KKTC’de Damga Vergisi ve Harçlar ile eşdeğer diğer mali yükümlülüklerden istisnadır.
2- İşletmenin faaliyetleri bakımından ihtiyaç duyulan gayrimenkuller, KKTC Hükümetitarafından ivediliklekamulaştırılır
3- İçme-kullanma suyu, atıksu ve yağmur suyu işletmesi ile zirai sulama işletmesi hakları,KKTC mevzuatı çerçevesinde ayrı ayrı yapılacak iki YİD ihalesiyle işletmecileredevredilir. Bunlardan birinin işletmesini üstlenen işletmeci diğerinin işletme ihalesine de teklif verebilir.
4- İhaleler, KKTC Merkezi İhale Komisyonu tarafından yapılır.
5- İdare, suyun yönetilmesi, su ihtiyacının planlanması ve tahsisinde temin edilensu ile yerel suyu bir bütün halinde değerlendirir.
6- Temin edilen sudan,içme ve kullanma suyu olarak tahsis edilen kısım KKTC sathında tek işletmeci tarafından işletilir. Temin edilen suyunişletilmesi İdarenin denetim ve gözetiminde yapılır.
7- Temin edilen su, Güzelyalı Terfi Merkezi girişinde işletmeciye devredilmek üzere İdareye teslim edilir.
8- Temin edilen suyun işletmeciye teslim bedeli, Güzelyalı Terfi Merkezi’nin girişine konacak ölçüm cihazı ile ölçülen su miktarına göre hesaplanarak ve işletmeci tarafından T.C. hazinesine ödenir. Bedel ödenmediği takdirde T.C. işletmeci aleyhine Tahkime gidebilir.
9- İçme-kullanma suyu, atıksu ve yağmur suyu işletmesi ile zirai sulama işletmesi ayrı ihale edilmek suretiyle imtiyaz hakkına sahip işletmeciler tarafından işletilir.
Bu maddelerin dışında anlaşmada şu hususlara da yer verilmiştir.
1- KKTC Hükümeti ihale şartnamesi nihai halini alıncaya kadar bütün Belediyelerin sisteme katılmaması halinde aşağıdaki şartlarda Alım Garantisi verir:
2- İhalede yer alacak yatırımları tüm Belediye hudutlarındaki altyapı ihtiyacını gözeterek hazırlanacaktır.
3- Uygulama Sözleşmesinde yer almayan bütün Belediyelere İdare tarafından yerel su kaynaklarından su temin edilecek ve YİD ihalesinde belirlenecek fiyat üzerinden faturalandırılacaktır.
4- Uygulama Sözleşmesi kapsamında İşletmeci tarafından yapılacak yatırımlar sadece Uygulama Sözleşmesi kapsamında olan Belediye sınırları dahilinde yapılacaktır.
5- 15’inci madde uyarınca ciro üzerinden ödenecek pay sadece Uygulama Sözleşmesi kapsamındaki Belediyelere ödenir.
6- Alım Garantisi verilecek yıllara sari asgari su miktarları ekli listede gösterilmiştir.
Sisteme katılan Belediyelerin toplam tüketimi o yıl için geçerli Alım Garantisi verilen miktarın altında olduğu takdirde aradaki fark ihalede oluşan su fiyatı üzerinden KKTC Maliye Bakanlığınca İşletmeciye ödenir. Bu durumda, işletmeci tarafından T.C.’ne ödenecek tutar garanti dahil miktarın bedelinden daha az olmaz.
Bütün bu çıkartılan yaygaraya ve yaygara sonrası yapılan sözleşme sonrası gerek o günkü Hükumetler gerek bu güne kadarki Hükumetler gerekse Belediyelerimiz bu anlaşma hükümlerinde yazılı olan hususlardan ödemeler dışında ne yaptı?Bu gün Maliye Bakanlığı ve Belediyeler TC’ye aylık ödenen su parasını açıklamalıdırlar.
İhaleye çıkmak için şartname neden hazırlanmamıştır?
Öğrendiğim kadarı ile şartname bizim vurdumduymazlığımız nedeniye Türkiye’de hazırlanmış ve ihaleye çıkılmıştır.
Bu ihale sonuçlandığında muhakkak ki yukarıdaki anlaşma gereği Tüm su çeşitleri içme,kullanma,yağmur,arıtma ve su kuyularının denetimi ihaleyi alan şirkete devredilecektir.
Örneğin bir gün birileri gelip sizin kuyunuza saat takacak ve size günde 10 ton bu kuyudan su çekeceksiniz diyecek ve uymazsanız kuyunuzu kapatacaktır.
Göletlerden çekilecek sular da denetim altına alınacak ve fiyatlandırılacaktır.
Hatta kuyunuzdan sınırlı olarak çektiğiniz suyun belirlenmiş fiyatı üzerinden ihaleyi kazanan firmaya ödeme yapacaksınız.
Düşünün bu Su konusunda insanlarımızın ,üreticilerimizin muhatap olacağı böylesi bir ihaleye karşı iki buçuk yıldır gelen giden Hükumetlerimiz duyarsız davranıyor.
Şimdi gelin da bizim Hükumetler büyük işlerle uğraşır deyin.
Zaten yer üstü kaynaklarımızı ve hava sahamızı kaybettik.şimdi da yer altı kaynaklarımızı kaybedeceğiz önemi mi var..
YAZIYA YORUM KAT