1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. "Üçüncü ülke vatandaşlarına asgari ücretin yüzde 30 altında maaş ödenebilecek"
"Üçüncü ülke vatandaşlarına asgari ücretin yüzde 30 altında maaş ödenebilecek"

"Üçüncü ülke vatandaşlarına asgari ücretin yüzde 30 altında maaş ödenebilecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, üçüncü ülke vatandaşlarının çalışma koşullarıyla ilgili yapacakları yeni düzenleme konusunda KIBRIS’a konuştu.

A+A-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, üçüncü ülke vatandaşlarının çalışma koşullarıyla ilgili yapacakları yeni düzenleme konusunda KIBRIS’a konuştu.

“Barınma ve beslenme şartları karşılanırsa”… Bakan Gardiyanoğlu, planladıkları düzenleme ile KKTC’ye çalışma için gelen üçüncü ülke vatandaşlarıyla işverenlerin bir akit imzalayacağını ve bu çerçevede işçilerin kalacak yer ve beslenme sorumluluklarının üstlenilmesi durumunda bu kişilere asgari ücretin yüzde 30 altında maaş ödenebileceğini açıkladı.

“Meclis’in yeni yasama döneminde geçecek”… Yeni yasa tasarısının Meclis’in yeni dönem çalışmaları içinde yer alacağını kaydeden Gardiyanoğlu, Sosyal Sigortalar için kapsamlı çalışmalar üzerinde çalıştıklarını belirtti. Gardiyanoğlu, bu çalışmaların Ekonomik Örgütler Platformu ve sendikaların yetkilileriyle paylaşılacağını ve birlikte yol alacaklarını ifade etti.

Başbakan Ünal Üstel’in Ulusal Birlik Partisi Taşkınköy Örgütü ziyaretinde kamuoyuna açıkladığı çalışma hayatındaki üçüncü ülke vatandaşlarının koşullarıyla ilgili yasal çalışma konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, KIBRIS’ın sorularını yanıtlayarak bilgi verdi.

Bakan Gardiyanoğlu KKTC Sosyal Sigortaları ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapıldığını belirterek, yabancı uyruklularla ilgili genel çalışmanın bir parçası olduğunu kaydetti.

Gardiyanoğlu, asgari ücret masasındaki tartışmalarda dikkat çeken konulardan birinin üçüncü dünya ülkelerinden buraya çalışmak için gelen işçiler olduğunu anımsatarak, bu konuda yapılacak değişikliği anlattı.

Yeni çalışmanın KKTC’nin sosyal güvenlik anlaşması olmayan üçüncü ülke vatandaşlarını kapsayacağını söyleyen Gardiyanoğlu, söz konusu çalışma ile işçi ve işverenin bir akit imzalayacağını kaydetti. Bu çerçevede işveren işçiye kalacak yer sağlayacak ve beslenme giderlerini karşılayacak. Bu iki şart yerine getirildiği zaman işveren ödemesi gereken asgari ücretin yüzde 30’u kadar daha az bir ücret ödeyecek.

Böylelikle ülkede yaşamını süren gerek KKTC vatandaşı kişiler gerekse burada aile yaşantısı kurmuş yabancı çalışanlar asgari ücretin tamamını alacaklar. Ancak KKTC’ye sadece çalışma için gelen ve işveren tarafından konaklama ve beslenmesi sağlanan işçilere ise asgari ücretin yüzde 30 altında bir maaş ödenmesi sağlanacak.

Kapsamlı çalışma yapılacak

Bakan Gardiyanoğlu, bu konunun henüz bir çalışma olduğuna dikkat çekerek çalışmanın Ekonomik Örgütler Platformu temsilcilerinin de görüşleri alınarak son şekline kavuşacağına vurgu yaptı.

Söz konusu yasa tasarısının Meclis’in yeni çalışma döneminde gündeme geleceğini de kaydeden Sadık Gardiyanoğlu, Sosyal Sigortalar kurumunun her çalışan için çok değerli olduğunu ve birçok yasal çalışmanın kurumun daha iyi çalışması için gündeme geleceğine dikkat çekti.

Sosyal Sigortalar için kapsamlı çalışmalar yapıldığını ve bunun devam eden bir çalışma olduğuna vurgu yapan Gardiyanoğlu, bu çalışmaların Ekonomik Örgütler Platformu yetkilileri ve sendikaların yetkilileriyle paylaşılacağını ve birlikte yol alacaklarını belirtti.

“Hem işçiyi hem işvereni korumalıyız”

Başbakan Ünal Üstel’in talimatlarının hem insanımızın daha rahat bir ortama kavuşması hem de kurumlarımızın sağlıklı yönetilmesine yönelik kararlar alınması şeklinde olduğunu anlatan Gardiyanoğlu, kendilerinin de bu direktifler doğrultusunda planlamalar yaptıklarını ifade etti.

Hem çalışanları hem de işverenleri korumakla mükellef olduklarını dile getiren Gardiyanoğlu, ülkedeki çalışma hayatını kayıt altına alıp daha iyi bir noktaya getirmek için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.